Haber Merkezi - Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından, deprem konusunun ele alındığı “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Depremlere Genel Bakış ve Alınacak Önlemler” adlı bir konferans gerçekleşti. Konferansa; İTÜ Jeoloji Mühendisi ve JMO Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür konuşmacı olarak katıldı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Türk insanında şöyle bir alışkanlık var; ‘bir şey olmaz’ diyor tedbirini almıyor. Bu hayatın her alanında var; inşaatta var, yapım işlerinde var. Tedbir almıyor, bir şey olmaz diyor. Önceden tedbir almak yerine daha çok başımıza bir iş geldikten sonra ne yapacağımızı düşünmeye başlıyoruz. Bir de çabuk unutuyoruz” dedi.

B E H 8309

“Günümüze gelirsek afet dendiği zaman herkesin aklına deprem geliyor” diyerek açıklamalarına devam eden Mansur Yavaş, şunları da söyledi: “Bir pandemi felaketi oldu ve bütün dünya ilk kez karşılaştı böyle bir felaketle en azından iki üç nesil ilk defa karşılaştı, ne yapacağını bilemedi. Biz tüm dünyayla paylaşmak üzere kardeş başkentlerle bir web sayfası kurarak deneyimlerimizi paylaştık. Arkasından seller başladı. Ankara Büyükşehir Belediyesinin bahçesine damla yağmazken hemen 300 metre ilerisine yağmur bulutu geliyor adeta seli oraya bırakıp gidiyor. Dolayısıyla buna uygun bir altyapımız yok. Ankara çayı 100’de 100 kapasiteyle akıyor. Şehrin meydanını tekrar tekrar su basıyor. Bir master plan yapılması gerekecek. Arkasından 6 Şubat depremi meydana geldi. Buradaki ekibimiz hazır bir vaziyette gitti ve orada birçok depremzedeyi canlı olarak kurtardı. Örnek olacak çalışmalar yaptılar.”

M E T 9900

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan plaket aldıktan sonra sunumuna başlayan Prof. Dr. Naci Görür ise depremin ne olduğundan ve nasıl oluştuğuna kadar en temel bilgileri vererek şunları söyledi:  “Deprem meydana geldiği zaman gündeme gelen bir doğa olayı. Türkiye’nin hemen hemen her bir tarafı ileride deprem üretecek nitelikte. Türkiye’nin herhangi bir yerinde bir gece uyandığımız zaman 7 veya üzerinde bir deprem olması işten değil. Deprem işini bir şekilde çözmemiz gerekiyor. Çözüm için önemli olan halkın tutumu ve davranışı. Mülkün sahibi sizsiniz. Bu toplantıda yerel yönetimlere ve merkezi yönetime de bazı tavsiyelerde bulunacağım. Bulunduğunuz kenti yönetirken önce o kenti tehdit eden, kente zarar verecek tehlikeyi belirleyin. O kenti tehdit eden fay sistemini araştırın. O düşmanın bütün özelliklerini bilmek zorundayız. Kentin bileşenleri halk, alt yapı, yapı stoku, ekosistem, çevre ve ekonomi… Bunlar yapıldığı takdirde kente deprem uğrasa bile minimum zararla atlatılır.”

 M E T 0107

Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak afetlere hazırlıklı olduklarını belirten Afet İşleri Daire Başkanı Özkan Erel ise, şunları ekledi: “Ev sahipliğini yapmaktan büyük onur duyduğumuz bu önemli konferans için bir araya gelen ve konunun ciddiyetinin farkında olan bu kıymetli topluluğa katılımlarından dolayı teşekkürlerimi sunarım. Afetlerle ilgili zararları en aza indirmek için biz yerel yönetimlere çok önemli görevler düşmektedir. Ankara Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı olarak afetleri en az zararla atlatmak için afet farkındalık eğitimleri yapmaktayız. Konferanslar, etkinlikler, çalıştaylar düzenlemekteyiz. Nasıl hayatın her alanında hazırlıklı olmak gerekiyorsa afetler konusunda da her zaman hazırlıklı olmalıyız. Bu amaçla eylem planlarımızı yaptık ve Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak afetlere hazır durumdayız” dedi.

İSKİ Genel Müdürü Başa: Baraj doluluk oranları 10 yıllık ortalamanın üzerinde İSKİ Genel Müdürü Başa: Baraj doluluk oranları 10 yıllık ortalamanın üzerinde

M E T 9918

Editör: Deniz Ali Tatar