Deniz Ali Tatar

Nâzım Hikmet’in Kuvây-i Milliye Destanı’nda geçen “Karanlıkta Akan Bir Yıldız” dizesinden ilham alarak oluşturulan “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” sergisi, Ankara CerModern’de sanatseverlerle buluşuyor. Humanis önderliğinde 27 Nisan itibarıyla Başkentli sanatseverlerin beğenisine sunulan sergi, Fahri Özdemir direktörlüğünde ve Özdemir Erdem küratörlüğünde tam yedi yılda oluşturuldu. 457 eserin yer aldığı sergi, 18 Ağustos'a kadar Ankara CerModern’de sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.

Sergi için sosyal sorumluluk projesi kapsamında uzun yıllardır hazırlandıklarını söyleyen Humanis CEO’su Yunus Sancak, serginin Cumhuriyetimizin 100. yılına bir saygı duruşunda bulunma ve Mustafa Kemal Atatürk’e minnetlerimizi gösterme amacıyla hazırlandığını söyledi. Sancak, “Ulu öndere dair kıymetli parçaların sergilendiği ‘Karanlıkta Akan bir Yıldız’ sergimizi Ankara’da açarken, Büyük Atatürk’ü sanat ve sağlık camiasında yeniden gündeme getirmenin heyecanını sizlerle paylaşıyorum. O gün Kocatepe’de ‘Karanlıkta Akan Bir Yıldız’ gibi parıldayan Atatürk’ün ışığı bizlere başarılarımızda rehberlik edecektir.” dedi.

Karanlıkta Akan Bir Yıldız Atatürk (6)

“Sergide, ödenen bedeller yer alıyor”

Sergiyi 24 Saat’e anlatan serginin proje direktörü Fahri Özdemir, “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” sergisini bir ‘yüzleşme’ sergisi olarak tanımladı. Özdemir, “Yüzleşme sergi dememin nedeni, bu sergi aynı zamanda Cumhuriyetin kuruluşunu da gösteren bir sergi olması. Ödenen bedeller yer alıyor bu sergide. Biz, nereden nereye geldiğimizi ve nasıl haksızlıklar ettiğimizi ve nasıl değer bilmediğimizi göstermesi açısından ‘yüzleşme’ sergisi diyoruz aslında. Atılan adımlar, bedeller bu açıdan çok önemli. Yaklaşık 7 yıl önce sergi için hazırlıklara başladık. 250 civarında fotoğraf bu sergide bulunuyor.  Bu fotoğrafların da yüzde 80'i ilk defa bu sergiyle beraber izleyici karşısına çıktı. Atatürk’ün çok az bilinen fotoğraflarının bu sergide yer alması, sergiyi çok daha farklı bir anlama sokuyor. Bu sergide aslında 1907 yılından başlıyor ve Atatürk'ün hayatını kaybettiği 1938 yılına kadar olan bütün süreci sunuyor” diye anlattı.

Karanlıkta Akan Bir Yıldız Atatürk (2)

Sergiyi gezen ziyaretçilerin adeta bir zaman yolcuğuna çıkacağını belirten Özdemir, “Atatürk'e ait çok sayıda özel eşya, 100'ün üzerinde dönemsel belge, mektup, yazışma, telgraf ve sanat eserleri sergide yer alıyor. Atatürk'ün yerli ve yabancı fotoğrafçılarca çekilmiş az bilinen yaklaşık 250 fotoğrafının yanı sıra, Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım'ın kendisine yazdığı mektuptan, cumhuriyetin ilk heykelcilerinden Kenan Ali Yontuç'un yaptığı Atatürk Maskı'na, kol düğmelerinden kravat iğnelerine, makam aracında kullanılan Cumhurbaşkanlığı forsundan kurmaylık ve cumhurbaşkanlığı döneminde kullandığı kartvizitlere, emeklilik belgesinden sağlık raporlarına kadar bir çok önemli parçayı sergide bir araya getirdik. 1907-1938 yılları arasındaki dönemi, Atatürk ve cumhuriyetin kurulma süreci üzerinden sergi ziyaretçilerine sunuyoruz.

Karsu, Ankara'da konser verdi Karsu, Ankara'da konser verdi

Karanlıkta Akan Bir Yıldız Atatürk (3)

“Sanat yoluyla Atatürk’le yüzleşmeyi amaçladık”

Serginin kendisi için önemli parçalarından da söz eden Fahri Özdemir, şunları da ekledi: “Serginin %90’ı bizim koleksiyonumuzdan oluşuyor. Fotoğrafların hepsi zaten bize ait. Objeler konusunda ise dostlarımızdan destek aldık. Sergiyi hazırlarken çok ince eleyip sık dokuduk. Hatasız bir sergi çıkarmak için sarf ettik. Amacımız, başta Atatürk olmak üzere o dönem yaşamış tüm insanları yad etmek ve aslında bir şekilde sanat yoluyla onlarla yüzleşmek. Aslında bu sergi hepimizin ortak hikayesine dikkat çekiyor. Cumhuriyetimizi anlatırken, kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatına da odaklanıyor. Ayrıca ziyaretçiler; Çanakkale Savaşları ve sonrasında Avrupa’nın ‘hasta adamı’ olarak tanımlanan Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü ile birlikte, çok zor koşullarda sürdürülen Kurtuluş Savaşı ve ardından Cumhuriyetimizin kuruluşu ve sonrasını da sergide keşfedebilecekler. 'Çanakkale’deki İzmir Savunması' eseri, bu sergide benim için en önemli eserlerden bir tanesi. Ayrıca Zübeyde Hanım’ın oğlu Atatürk’e yazdığı mektup çok değerli bir diğer parça.”

Karanlıkta Akan Bir Yıldız Atatürk (5)

Mart ayında serginin İzmir Folkart Gallery’de açıldığını söyleyen Özdemir, Ankara CerModern’de serginin 18 Ağustos’a adar gezilebileceğini söyledi. Ardından 29 Ekim’de serginin İstanbul’da olacağını da müjdeleyen Özdemir, sergiyi gezenlere tarihsel bir Atatürk yolcuğunu sunduklarını belirtti.

Karanlıkta Akan Bir Yıldız Atatürk (4)

Muhabir: Deniz Ali Tatar