Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğinde Ankara’da buluşan ve yıllık toplantılarını Ankara’da gerçekleştirerek, basın özgürlüğünün engellenmesine karşı bir dizi mücadele kararı alan Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) üyesi gazetecilerinin son durağı Polatlı oldu. Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi Zeynep Gürcanlı’nın organize ettiği geziye Türkiye'den basın meslek örgütü temsilcileri de katıldı. Gazeteciler Polatlı Müzesi önünde Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya ve Polatlı Belediyesi Halkoyunları Topluluğu’nun (POHOT) seğmen ekibi tarafından çiçeklerle karşılandı.

Gazeteciler seğmenlerin gösterisi ile karşılandı
Belediye Başkanı Yıldızkaya “hoşgeldiniz” diyerek başladığı kısa konuşmasında Ankara’nın ilçesi Polatlı’nın hem insanlık hem de tarih açısından önemli bir yer olduğunu söyledi. Gordion Antik Kenti’nden söz ederek, 2023 yılında UNESCO Dünya Miras listesine alındığını belirten Yıldızkaya, böylece Gordion’un sadece kendilerinin değil, insanlığın ortak mirası olduğunu ifade etti. Bu değeri daha da ileriye taşımak için mücadele verdiklerini belirten Başkan Yıldızkaya, “Ülkemizde büyük bir tarih bilinci var. İnşallah sizler de ülkenizde burayı anlatır, tanıtırsınız. Ülkelerinizden misafirlerimizi bekleriz” diye konuştu.

Daha sonra seğmen ekibinin gösterisi ve toplu fotoğraf çekildi. Önünde fotoğraf çekilen bina, Sakarya Meydan Muharebesi’nin tarihi milli parkı içerisinde yer alan bir müzeydi.

Gordion kazı alanı gezildi
Sonrasında Gordion Kazısı Direktörü, Pensilvanya Üniversitesi’nden Brian Rose ve Emekli Albay Kadim Koç rehberliğinde önce kazı alanları ve tarihi Gordion kentinin kalıntılarının yer aldığı bölge gezildi.

Baharın renklerini taşıyan, tümülüslerin dikkat çektiği alanda onlarca leylek da göze çarptı. Kazı Direktörü Brian Rose, çok yağmur nedeniyle yuvaları suyla dolan yılan ve solucanların dışarı çıktığını, leyleklerin de onlarla beslendiğini anlattı.

Tümülüs’ün içi maden ocağı gibi
İki grup halinde yapılan gezilerde bir grup kazı alanını gezerken, diğer grup adeta maden ocağına girer gibi, dar koridorlardan geçerek Midas Tümülüsü’nü yine rehber eşliğinde gezdi. Tümülüsün içerisinde belli bölgeden sonra demir parmaklıklarla çevrili ve kilitli bölge dikkat çekici olup, ilerisinde de tıpkı maden ocağı gibi bölmeler ve üst üste tarihi odunlar dikkat çekiciydi.

Yöreye özgü yiyecek ikramı
Kazı yerleri ve müze gezilerinin ardından meydanda Polatlı Belediyesi tarafından yörenin özel yemeklerinden oluşan bir ikram yapıldı. Özellikle küçük kaselerde ikram edilen koyun yoğurdu gazeteciler tarafından çok beğenildi.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi de gezildi
Gezinin son durağı ise hem Ankara hem Türkiye açısından çok önemli bir müze olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi oldu. İçerisinde tadilat olduğu için büyük bölümü kapalı olan müzenin açık bölümleri, Gazeteciler Cemiyeti’nden Sibel Güven’in anlatımıyla gezildi.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi gezisinin ardından, Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde düzenlenen dört günlük etkinlik sona erdi. EFJ üyesi gazeteciler, etkinlik ve gezilerden memnun bir şekilde ülkelerine döndüler.




