Haber Merkezi - Ayaş ilçesine bağlı Gençali Mahallesi'nde yıllardır çekilen su sıkıntısı problemi çözüldü. ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından, mahalle sağlıklı ve kaliteli içme suyuna kavuştu. ASKİ Su Arıtma Daire Başkanlığı uzmanları tarafından Gençali Mahallesi çevresinde yapılan çalışmalar sonucunda; bölgede bulunan acı suyun, Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik kapsamında belirlenen kriterlere uygun olmadığını belirlendi. Yeterli debisi olan kaynakta; sodyum, sülfat, alüminyum ve arseniğe rastlandı. Ardından projeksiyon çalışması yapılarak gerekli arıtma tipi kararlaştırıldı. Ardından ASKİ ekipleri tarafından, yıllardır taşıma su ile bütün ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan Gençali Mahallesi’ne küçük ölçekli membran arıtma tesisi kurdu.

Ayas Gencali Mh

Geçtiğimiz eylül ayında ihalesi gerçekleşen küçük ölçekli membran arıtma tesisi, 5 Aralık 2023 tarihinde faaliyete başladı. Günde 432 metreküp kapasite suyu arıtabilecek tesis, böylece 2 bin vatandaşın yaşadığı su krizini çözdü. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren ASKİ Su Arıtma Daire Başkanı Nuri Kali, “Gençali Mahallesi’nin uzun dönemden beri devam eden bir su sıkıntısı vardı. Mahallemiz oldukça büyük bir mahalle fakat su kaynağı yönünden problemli. Yer altı kuyularından çıkan analizlere göre su uygunsuzdu. Özellikle sülfat, sodyum, klorür gibi tuzlar yönünden uygunsuz suyun bildiğimiz basit konvansiyonel arıtma sistemiyle temizlenmesi çok mümkün değil. Ekiplerimizle yaptığımız istişarede bunların uygun hale getirilmesi için ileri teknoloji membran arıtma tesisi gerektiğine karar verdik. Eylül ayında ihaleye çıktık, kısa sürede projelendirdik ve 5 Aralık tarihinde faaliyete geçirdik.”

Ayas Gencali

Batı Kudüs'te Netanyahu hükümetinin istifası ve erken seçim talebiyle gösteri düzenlendi Batı Kudüs'te Netanyahu hükümetinin istifası ve erken seçim talebiyle gösteri düzenlendi

Gençali Mahallesi Muhtarı Mustafa Bozdoğan, “Ayaş ilçe merkezinden gelen 4 tanker su, mahalledeki depoya aktarılıyordu. Tasarruf adına kendi yaptığımız kısıtlamalara rağmen bu su çok kısa sürede tükeniyordu. Mansur Başkan’ımıza dilekçe sunduk. O da bizi memnun etti. Ne içme suyu ne de temizlik suyu bulamıyorduk. Allah emeği geçenlerden razı olsun” dedi.

Editör: Haber Merkezi