Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Side Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Ersoy, yaklaşık 390 metre uzunluğundaki b Caddesi’nde tamamlanan kazıların, kentin Roma’dan Geç Antik Çağ’a uzanan değişimine ilişkin izler ortaya çıkardığını belirtti.
Side’de Herakles Kapısı ortaya çıkarıldı
Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Side Antik Kenti’ndeki çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Ersoy, "Side'de tarihin görkemli kapılarından birini daha gün yüzüne çıkardık. Yaklaşık 390 metre uzunluğundaki b Caddesi'nde tamamladığımız kazılar, Side'nin Roma'dan Geç Antik Çağ'a uzanan dönüşümüne ilişkin önemli izler ortaya koydu” dedi.
Caddenin anıtsal girişlerinden biri olan Herakles Kapısı’nın, Herakles’in On İki İşi’ni gösteren kabartmalarıyla öne çıktığı belirtildi. Kapının kasetlerinde ise Athena, Zeus, Artemis, Hygeia ve Tykhe tasvirlerinin yer aldığı aktarıldı.
Kabartmaların yeniden kullanıldığı belirlendi
Herakles Kapısı’ndaki kabartmaların MS 3. yüzyılın başlarına ait olduğu belirtildi. Bu eserlerin Geç Antik Çağ döneminde kapının yapımı sırasında yeniden kullanıldığı ifade edildi.
Bakan Ersoy, caddenin MS 5. yüzyılda Piskoposluk Sarayı kompleksiyle birlikte yeniden düzenlendiğini bildirdi. Bu düzenlemeyle güzergahın, Doğu Kapısı’ndan kente gelenleri karşılayan anıtsal bir kent aksına dönüştüğü kaydedildi.
Ersoy, Geleceğe Miras Projesi kapsamında Side’nin çok katmanlı tarihinin ortaya çıkarılması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Caddede üç anıtsal giriş tespit edildi
Kültür ve Turizm Bakanlığının açıklamasında, Geleceğe Miras Projesi kapsamında kazıları tamamlanan yaklaşık 390 metre uzunluğundaki b Caddesi’nin kuzey bölümüne ilişkin ayrıntılar paylaşıldı.
Açıklamaya göre, caddenin kuzeyinde MS 2. yüzyılda doğu-batı yönünde uzanan bir stoa bulunuyordu. Stoanın arka bölümünde ise çok sayıda mekanın yer aldığı belirtildi.
Caddenin Roma Dönemi’ndeki mimari yapısına ilişkin izler taşıyan söve ve eşik taşları da kazılar sırasında tespit edildi. Stoa üzerinde batıdan doğuya doğru Batı Kapısı, Herakles Kapısı ve Kuzey Hamamı Kapısı olarak adlandırılan üç anıtsal giriş ortaya çıkarıldı.
Side’nin mimari yapısı MS 5. yüzyılda değişti
Bakanlığın açıklamasında, Herakles’in On İki İşi’nin işlendiği kabartmaların yanı sıra Athena, Zeus, Artemis, Hygeia ve Tykhe tasvirlerinin de kapının kasetlerinde yer aldığı bildirildi.
MS 3. yüzyıla tarihlenen kabartmaların, Geç Antik Çağ’da Herakles Kapısı’nın inşası sırasında devşirme malzeme olarak kullanıldığı ifade edildi.
Side Antik Kenti’ndeki b Caddesi’nin görünümünün MS 5. yüzyılda önemli ölçüde değiştiği aktarıldı. Bu dönemde caddenin kuzeyinde bulunan geniş alanın Piskoposluk Sarayı kompleksinin bir bölümüne dönüştürüldüğü belirtildi.
Bu değişiklikle daha önce stoaya açılan girişlerin bir bölümünün kapatıldığı, kuzey stoa üzerinde ise yeni anıtsal girişlerin oluşturulduğu kaydedildi.
Side’de tarihin görkemli kapılarından birini daha gün yüzüne çıkardık.
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) August 26, 2026
Yaklaşık 390 metre uzunluğundaki b Caddesi’nde tamamladığımız kazılar, Side’nin Roma’dan Geç Antik Çağ’a uzanan dönüşümüne ilişkin önemli izler ortaya koydu.
Caddenin anıtsal girişlerinden Herakles Kapısı,… pic.twitter.com/ddwmzbk2mN


