Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Hamas ve İsrail arasındaki müzakerelerde gündeme getirilen son ateşkes teklifi görüşüldü.

Kamala Harris: Gazze'deki vahim duruma sessiz kalmayacağım Kamala Harris: Gazze'deki vahim duruma sessiz kalmayacağım

Ayrıca Hamas'tan, Biden'ın Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında dile getirdiği 3 aşamalı yeni ateşkes önerisiyle ilgili yazılı açıklama yapıldı. Biden'ın konuşmasında geçen kalıcı ateşkes, İsrail'in Gazze'den çekilmesi, yeniden inşa ve esir değişimiyle ilgili maddelere olumlu baktığı belirtilen açıklamada, "ABD'nin bu tutumu ve uluslararası ve bölgesel arenada Gazze'deki savaşın sona ermesi gerektiği yönünde oluşan kanaat, halkımızın ve kahraman direniş güçlerinin efsanevi azminin bir sonucudur" ifadesi yer aldı.

Açıklamada ayrıca Hamas'ın "kalıcı ateşkes, İsrail ordusunun Gazze'den tamamen çekilmesi, yeniden imar, yerinden edilenlerin evlerine dönmesi ve ciddi bir esir takasını" temel alan ve İsrail'in de açıkça buna bağlı kalacağını beyan ettiği her türlü öneriye yapıcı ve olumlu bir şekilde karşılık vermeye hazır olduğu belirtildi.

Muhabir: Ziya Burak Erol