Haber Merkezi - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir GöktaşAile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) iş birliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda düzenlenen Uluslararası 24. Çocuk Forumu'nun kapanış programında konuştu.

Çocukların yaşam hakkına dikkat çeken Bakan Göktaş, şu ifadeleri kullandı: 

"Gazzeli, Filistinli, Suriyeli çocuklarla, İsrail'deki çocuklar arasında hiçbir fark yoktur. Bunu özellikle vurgulamak istedim çünkü son 1,5 aydır şahit olduğumuz bir savaşla, çocukların yaşam hakkının hiçbir uluslararası kural tanınmadan ellerinden alındığını izliyoruz." 

 "Hayat hakkı en temel çocuk hakkıdır"

Muğla'da 19 Mayıs'a özel gençlik konseri düzenlendi Muğla'da 19 Mayıs'a özel gençlik konseri düzenlendi

Bakan Göktaş, bugün yaşanan en büyük çocuk hakları ihlalinin, yaşam hakkının ihlali olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: 

"Hayat hakkı en temel çocuk hakkıdır. Doğan her çocuk doğal olarak bu hakka sahiptir. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın da ifade ettiği gibi çocuk, tüm kimliklerden, tanımlardan öte çocuktur. Gazzeli, Filistinli, Suriyeli çocuklarla, İsrail'deki çocuklar arasında hiçbir fark yoktur. Bunu özellikle vurgulamak istedim çünkü son 1,5 aydır şahit olduğumuz bir savaşla, çocukların yaşam hakkının hiçbir uluslararası kural tanınmadan ellerinden alındığını izliyoruz. Henüz doğum belgesi dahi düzenlenmemiş bebeklerin ölüm belgelerini düzenleyen doktorlardan bahsediyoruz. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bu duruma dünyada vicdan sahibi herkes ses olurken, maalesef bazı kesimlerin, bazı güçlerin sessiz kaldığını görüyoruz. Ancak biz bunu yapmayacağız. Sizler de bunu yapmayacaksınız. Din, dil, ırk fark etmeksizin çocukların hayat hakkının kayıtsız şartsız garanti altına alınmasını isteyeceğiz. Ukrayna'da da Karabağ'da da Filistin'de de aynı şeyi söylemeye devam edeceğiz. Bu duruşumuzla aslında tarihin doğru yerinde bulunduğumuzu da tekrar dünyaya göstermiş oluyoruz."

"Sizlerin sesi olmaya devam ediyoruz"

Çocuk Hakları Komitelerinin, 81 ilde kendilerini ilgilendiren her konuda söz sahibi olarak çocuk politikalarının yönlendirilmesine katkı sunmaya devam edeceğini dile getiren Göktaş, komite kararlarının kendileri için kıymetli olduğunu belirtti.  Bakan Göktaş, "Sizlerin sesi olmaya devam ediyoruz. Komitelerimiz problem olarak gördüklerini bizlere iletiyor ve bizler de bunları dikkate alıp yaşanabilir problemleri çözücü bir şekilde hayata geçirmeye yönelik politikalar üretiyoruz. Tüm bu çalışmalar çocuk haklarının yaygınlaştırılması ve iyileştirilmesine güçlü bir etki oluştururken çocuklarımıza özgüven ve tecrübe de kazandırıyor" diye ekledi. 

Editör: Esin Özdemir