Haber Merkezi - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada, çim alanların bir kısmının kurakçıl peyzaja dönüştürülmesi ile yüzde 50'ye yakın, tamamının dönüştürülmesi ile de yüzde 80'e varan su verimliliği sağlanabileceğini bildirdi.

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte artan peyzaj düzenlemeleri sırasında suyun "akılcı" kullanımına özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Yumaklı, Bakanlık olarak suyun verimli kullanılması ve su israfının önlenmesine ilişkin çalışmalar yürüttüklerini belirtti. 

Peyzaj düzenlemelerinde nelere dikkat edilmeli?

Öte yandan, Yumaklı, peyzaj düzenlemelerinde suyun verimli ve etkili kullanılması için uyulması gereken kuralları ve bu kapsamda, bahar aylarında başlayan düzenlemelerde göz önünde bulundurulması gereken hususları şöyle sıraladı:

"- Peyzaj alanlarında toprakta buharlaşmanın minimize edilmesi amacıyla bölgenin iklim koşullarına ve doğal yapısına uyumlu malçlama (toprağın üstüne organik veya sentetik malzemeler serilerek bitki köklerinin etrafında tabaka oluşturulması) yapılmalı.

- Suyu verimli kullanan sulama sistemleri tercih edilmeli.

- Sulama gün ağarmadan veya gün batımı sonrasında yapılmalı.

- Sulamada, içme suyu standardı taşıyan sular yerine dezenfekte edilmiş arıtılmış atık sular gibi alternatif su kaynakları kullanılmalı.

- Kurakçıl peyzaj tasarımı esnasında su tüketimi yüksek olan geniş çim yüzeyler yerine bölgenin iklim koşullarına uyumlu, çok yıllık yer örtücüler ve kuraklığa dayanıklı doğal bitkiler tercih edilmeli.

- Çim alan miktarı mümkün olduğunca düşük tutulmalı ve kuraklığa dayanıklı çim türleri (kamışsı yumak, çayır salkım otu, koyun yumağı, bermuda çimi vb.) seçilmeli.

- Enerji ihtiyacı mümkün olduğunca yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmalı.

Sanatçı Zara, Kilis'te sahne aldı Sanatçı Zara, Kilis'te sahne aldı

- Yeşil binalar, yeşil çatılar, yeşil sokaklar, dikey bahçeler ve çatı bahçeleri gibi yeşil altyapı uygulamaları kurakçıl peyzaj anlayışıyla entegre edilmeli.

- Kurakçıl peyzaj tasarımı esnasında doğal drenaj kanalları inşa edilerek bu alanlarda biriken sular uygun filtreleme yöntemi sonrası tekrar sulamada kullanılmalı.

- Yağışlardan kaynaklanan yüzey akışı filtrelenerek yerinde yağmur suyu etkin kullanılmalı ve yağmur bahçeleri uygulamaları aracılığı ile yağmur suları yer altında depolanmalı."

Editör: Haber Merkezi