Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2027 yılında uygulanacak Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) düzenlemelerine ilişkin açıklamada bulundu. İklim krizi ve doğal afetlerin tarımsal üretim üzerindeki etkilerini azaltmayı amaçladıklarını belirten Yumaklı, üreticilerin emeklerini güvence altına almak için sigorta kapsamının genişletildiğini bildirdi.
Don teminatına 16 ürün daha eklendi
Yumaklı, yeni düzenlemeyle Bitkisel Ürün Sigortası ve Temel Sigorta Paketi'ndeki teminatların genişletildiğini belirtti. Daha önce kayısı, elma, armut, ayva, şeftali, nektarin, erik, kiraz ve vişne için uygulanan don teminatına 16 ürün daha dahil edildi.
Ceviz, badem, Trabzon hurması, dut, nar, incir, kivi, hünnap, yenidünya, muşmula, kızılcık, kuşburnu, alıç, keçiboynuzu, muz ve kestane de kapsama alındı. Böylece 2027'den itibaren teminat dönemi öncesinde meydana gelen don olaylarına karşı koruma sağlanan ürün sayısı 9'dan 25'e çıkarıldı. Temel Sigorta Paketi'ndeki ürün sayısı da 16 yeni ürünle birlikte 25'e yükseltildi.
Gelir Koruma Sigortası'na tritikale dahil edildi
Gelir Koruma Sigortası kapsamında mevcut buğday, arpa ve çavdar ürünlerine tritikale de eklendi. Üreticilerden gelen talepler doğrultusunda pelemir ürünü TARSİM kapsamına alınırken enginarda çok yıllık yetiştiricilik için dolu paketi teminatının başlangıç esasları yeniden düzenlendi.
Parsel Bazlı Verim Sigortası üç ilde uygulanacak
Yumaklı, Köy Bazlı Verim Sigortası kapsamında yer alan ürünlerde yaşanan verim kayıplarını parsel bazında güvence altına alan Parsel Bazlı Verim Sigortası'nın uygulama alanının genişletileceğini bildirdi.
Kuraklık başta olmak üzere verim kayıplarına karşı koruma sağlayan sigorta uygulaması, Tekirdağ'ın ardından Şanlıurfa ve Kayseri'de de pilot olarak hayata geçirilecek. Yumaklı, uygulamanın daha sonra Türkiye genelinde yaygınlaştırılacağını belirtti.
Yeni riskler de sigorta kapsamına alındı
Şeker pancarı tohumluk üretiminde yaban domuzlarının erkek bitkileri yemesi nedeniyle ortaya çıkan verim kayıpları da teminat kapsamına eklendi. Ayrıca baraj kapaklarının açılması sonucunda oluşan sel ve su baskını hasarları için de güvence sağlandı.
Büyükbaş hayvan sigortalarında yeni düzenlemeler yapıldı
Büyükbaş hayvan hayat sigortalarında üreticiler lehine değişikliklere gidildiğini belirten Yumaklı, infertilite (kısırlık) nedeniyle oluşan mecburi kesim hasarlarında poliçe döneminde buzağılamış olma şartının poliçe başlangıcından 120 gün öncesine çekildiğini açıkladı.
Geniş kapsamlı tarifede yetiştiriciler, talep etmeleri halinde buzağılarını doğumlarının birinci gününden itibaren sigortalatabilecek. Süreçlerin daha şeffaf ve hızlı izlenmesi amacıyla Bakanlığın Güvenli Elektronik Küpe İzleme Sistemi ile TARSİM arasında entegrasyon da sağlandı.
Arıcılık ve sera sigortalarında teminatlar artırıldı
Arıcılık sigortasında kar yağışından kaynaklanan heyelan hasarları teminat kapsamına dahil edildi. Ayrıca kovan bedeli 5 bin 500 liradan 6 bin 500 liraya yükseltildi.
Seracılık faaliyetlerine yönelik düzenlemeler kapsamında ise sera sigortalarında örtü onarım masrafı 6 bin 500 liradan 8 bin 500 liraya çıkarıldı. Modernize edilen seralarda poliçe primi üzerinden yüzde 5 indirim uygulanacak. Risk incelemelerindeki ölçüm toleransı da yüzde 15'ten yüzde 20'ye yükseltildi.
Sosyal destekler çerçevesinde, daha önce şehit yakınları ve gazilere sunulan indirim imkanından gazi yakınları da yararlanabilecek.
Yumaklı: TARSİM'in teminat kapsamını genişlettik
TARSİM'in 2006 yılında Tarım Sigortaları Kanunu ile faaliyete başladığını hatırlatan Yumaklı, sistemin kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle dünyadaki başarılı modellerden biri haline geldiğini ifade etti.
Sigortalanabilir ve ölçülebilir nitelikteki risklerin teminat kapsamına alınması için çalışmaların sürdüğünü belirten Yumaklı, sistemin risk ve ürün bazında her yıl genişletildiğini kaydetti.
Yumaklı, 2027 yılı düzenlemeleriyle sigorta kapsamının daha da genişletildiğini vurgulayarak, çalışmalara verdiği destek dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a üreticiler adına teşekkür etti.




