Hükümet, limon fiyatlarındaki artışı dizginlemek ve piyasa dengesini sağlamak amacıyla ithalatta uygulanan gümrük vergisini geçici olarak indirme kararı aldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 31 Temmuz’a kadar limon ithalatında vergi oranı yüzde 10 olarak uygulanacak.

Arz güvenliği ve fiyat istikrarı hedefleniyor

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, temel gıda ürünlerinde arz güvenliğini sağlamak ve spekülatif fiyat hareketlerinin önüne geçmek amacıyla bu düzenlemenin hayata geçirildiği belirtildi. Üretim, arz-talep dengesi ve dış ticaret verilerinin titizlikle incelendiği vurgulanırken, tüketicinin uygun fiyatlı ürüne ulaşabilmesinin öncelendiği ifade edildi.

Söz konusu vergi indirimi 31 Temmuz 2026 tarihine kadar geçerli olacak. Kararda dikkat çeken bir diğer unsur ise Bosna-Hersek ve Singapur’un bu vergi düzenlemesinden hariç tutulması oldu.

Hasat döneminde yerli üretici korunacak

Bakanlık, vergi indiriminin geçici olduğunu ve yerli üreticinin korunması için hasat döneminin gözetildiğini açıkladı. Buna göre:

21 TEMMUZ 2026 BIST 100 endeksi güne düşüşle başladı: Borsa İstanbul'da ilk işlemlerde son durum
21 TEMMUZ 2026 BIST 100 endeksi güne düşüşle başladı: Borsa İstanbul'da ilk işlemlerde son durum
İçeriği Görüntüle

1 Ağustos itibarıyla gümrük vergisi oranı yeniden uluslararası taahhütlerin en üst seviyesi olan yüzde 54 oranına yükseltilecek.

Bu sayede hasat dönemi başladığında yerli üreticinin dış rekabet karşısında korunması amaçlanıyor.

Muhabir: Ahmet Çağatay Bayraktar