İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, AKP’ye geçeceği yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı. Siyasi ahlak vurgusu yapan Tugay, merkezi yönetimin İzmir’e bakışını eleştirerek, "İzmir üvey evlat bile değil, adeta 'hasım' olarak görülüyor" dedi. Tugay ayrıca, Türkiye’de bir ilki başlatarak "gri su" arıtma sistemine geçeceklerini açıkladı.
"Partisinden istifa eden görevini de bırakmalı"
Son dönemde hakkında çıkan AKP'ye katılacağı iddialarına yanıt veren Cemil Tugay, demokratik meşruiyet hatırlatması yaptı. Sözcü'ye konuşan Tugay, "Partisinden istifa eden belediye başkanının, belediye başkanlığından da istifa etmesi gerekir" diyerek, seçmenin iradesine saygı duyulması gerektiğini vurguladı.
"Dosyaları sümen altı etmekten vazgeçin"
İzmir’in merkezi hükümet tarafından cezalandırıldığını savunan Tugay, Ankara’da onay bekleyen projeler üzerinden iktidara seslendi. Tugay "Kaynağını bizim bulduğumuz projeler, masa başında atılacak bir imza nedeniyle aylarca pazarlık konusu yapılıyor" sözlerini kullanırken 2008’den beri bekleyen Halkapınar-Otogar metrosu ve ikinci çevre yolu projelerinin akıbetini sordu..
Tugay, "Körfez temizliğinde elinizi taşın altına koymadan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile hizmet yarışına giremezsiniz" dedi.
İzmir'de Su Kurulu oluşturuldu
Başkan Tugay, su tasarrufu konusunda devrim niteliğinde bir adım atacaklarını müjdeledi. Lavabo ve duşlardan akan "gri suların" filtre edilerek yeniden kullanılacağını belirten Tugay, sistemin işleyişini şöyle anlattı:
"Belediyemize bağlı itfaiye, otobüs işletmesi, İZSU ve hizmet binalarımızda gri su arıtma tesisleri kuracağız. El yıkama ve duşta kullanılan suları filtreleyip klozet haznesinde ve yeşil alan sulamasında kullanacağız. Bu sistemle suyun 30% ile 40%'ını geri kazanmak mümkün."
Tugay, bu sistemi evlerinde veya iş yerlerinde kurmak isteyen vatandaşlara maddi kolaylıklar sağlanacağını ve üniversiteler ile meslek odalarından oluşan bir "Su Kurulu" kurulduğunu da sözlerine ekledi.




