Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda yaptığı değerlendirmelerde, dezenflasyon sürecini zorlaştıran hizmet enflasyonuna ve yerel yönetimlerin toplu taşıma zamlarına dikkat çekti. Yıllık enflasyonun yüzde 30 bandının altına gerilemesine karşın hizmet sektöründeki katılığın sürdüğünü belirten Yılmaz, belediyelerin kent içi ulaşıma enflasyonun üzerinde yaptığı zamlara yasal sınır getirilmesi üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

"Kent içi ulaşım artışları dezenflasyonu olumsuz etkiliyor"

Ekonomi yönetiminin attığı makro adımlarla enflasyonda düşüş eğiliminin kalıcı hale gelmeye başladığını hatırlatan Yılmaz, yerel yönetimlerin tarife politikalarının dezenflasyon sürecine baskı oluşturduğunu ifade etti. Yılmaz, "Kent içi ulaşımda yerel yönetimlerin artışları enflasyonu olumsuz etkiliyor. Sınır oluşturma yaklaşımımız var. Enflasyonun çok üzerinde artış yapılmamalı" diyerek yeni bir düzenleme sinyali verdi.

Borsa İstanbul'da BIST 100'den haftaya pozitif başlangıç - 12 Ekim 2026
Borsa İstanbul'da BIST 100'den haftaya pozitif başlangıç - 12 Ekim 2026
İçeriği Görüntüle

İstanbul'da tam bilet 46 liraya ulaştı

Yerel yönetimlerin ulaşım tarifelerindeki artışlar özellikle metropollerde hanehalkı bütçesini doğrudan etkilemeyi sürdürüyor. İstanbul'da mevcut toplu ulaşım tarifesinde tam bilet 46,20 lira, öğrenci bileti 22,55 lira, 30 yaş üstü öğrenci bileti 41,58 lira ve sosyal kart tarifesi 33,08 lira seviyesinde uygulanıyor. Metrobüs hattında ise ücretler durak sayısına bağlı olarak 33,08 liradan başlayıp en uzun mesafede 68,59 liraya kadar ulaşıyor.

Muhabir: Ahmet Çağatay Bayraktar