Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Erhan Adem, tarımsal amaçlı piyasaya arz edilen gübrelerin izlenmesi amacıyla oluşturulan "Gübre Takip Sistemi"nin (GTS) siyasi iktidarın çıkar ilişkileri yüzünden amacından saptığını ve sorunlara çözüm olamadığını belirtti.

"Bu suistimal düzenine son verilmelidir" diyen Adem, GTS'nin el yapımı patlayıcı yapımında kullanılan ürünlerin takibi için kurulduğunu anımsattı. CHP'li Adem, yönetmeliğin tüm gübreleri kapsayacak şekilde çıkmasının önemli sorunlara yol açtığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: 

“Gübre Takip Sistemi (GTS), terörle mücadele gerekçesiyle hayata geçirilmiş, ancak sonrasında iktidar yandaşlarına rant kapısı haline gelmiştir. Çiftçilerimizi ve sektörü yakından ilgilendiren bu sistem, ne yazık ki siyasi iktidarın çıkar ilişkileri yüzünden bozulmuş ve amacından sapmıştır. Yüklenici firmanın uygulamaları sektörü adeta esir almış, sorunlara çözüm olamamıştır. Gelinen noktada gübre sektörünün en önemli sorunu, dövize endeksli fiyatlandırma, yüklenici firmanın sözleşmeye aykırı faturalar kesmesi, sözleşme sürelerinin keyfi uzatılması, gübre sektörünün tüm verilerinin tek elde toplanması gibi pek çok usulsüzlük söz konusudur."

"Milyarlarca lira maliyet yüklüyor"

Öte yandan, sistemin amacının, sadece patlayıcı yapımında kullanılabilecek gübreleri takip etmek olduğu belirtilmesine rağmen, yüklenici firma lehine tüm gübre çeşitlerine DNA markör ve bandrol uygulaması getirildiğini de ekleyen Adem, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bu durum, hem sektörü zorlamakta hem de gereksiz yere milyarlarca liralık maliyet yüklemektedir. Tek yüklenici firmanın sektör üzerindeki tahakkümü, uygulamaları ağırlaştırması ve sorunlara çözüm bulamaması da sistemin ne denli sorunlu olduğunu göstermektedir. Ancak iktidar, bu firmayla olan sözleşmeyi uzatmakta ve rantı sürdürmektedir.

Erdoğan: İsrail'i ateşkese zorlamak için baskının dozunu yükseltiyoruz Erdoğan: İsrail'i ateşkese zorlamak için baskının dozunu yükseltiyoruz

Terör ülkemizin en önemli sorunu, herkes için hassas bir konudur. Ancak konunun hassasiyetinden faydalanmak isteyen varsa ona da sonuna kadar karşıyız. Tek bir yüklenici firma tarafından yapılan bu sistem maliyetli, kolay uygulanabilir değildir. Türk tarımına hiçbir katkısı yoktur. Ortada yazılım dışında yerli ve milli bir durumda yoktur. Çok daha ucuz yazılımla mevcut kullanılan sistemlere entegre edilebilecek çözümler oluşturulabilir. Bu işten sadece yüklenici firma avantaj sağlıyor."

"Yeni, şeffaf bir sistem kurulmalı"

Adem, 'sektörün talepleri dikkate alınarak, yeni, şeffaf bir sistem' kurulması gerektiğini belirtti. Aksi halde gübre sektörünün tamamen çökeceğini ifade eden Adem, "Bu skandalın arkasında, iktidarın yandaşlarına kaynak aktarma ve rant sağlama gayretleri yatmaktadır. Gübre sektörü, bir avuç çıkar çevresinin insafına terk edilmiştir. Sektörün taleplerine kulak tıkayan iktidar, yolsuzlukları görmezden gelmekte ve vatandaşın çıkarlarını hiçe saymaktadır" dedi.

Editör: Esin Özdemir