Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekilleri Ali Mahir Başarır, Gökhan Günaydın ve Murat Emir, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) enflasyon nedeniyle asgari ücretin üç ayda bir güncellenmesi, en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine yükseltilmesi ve küçük esnafa destek verilmesine ilişkin düzenlemelerin olduğu kanun teklifi verdi.

 CHP'nin TBMM'ye 'İş Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair verdiği kanun teklifi ile asgari ücretle çalışan işçilerin satın alma gücünün korunması, en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılması küçük esnafın üzerindeki vergi yükünün hazine desteğiyle azaltılması hedefleniyor.

Söz konusu teklifin genel gerekçesinde; Türkiye'de çalışanların büyük bir kısmının asgari ücretli olduğu, emekli olmaya hak kazanan vatandaşların ise kötü ekonomik koşullar sonucu insanca yaşamanın koşullarını sağlayacak geliri sağlayamadıklarına dikkat çekildi. 

İstanbul Ağız-Diş Sağlığı, Cihaz ve Ekipmanları Fuarı kapılarını açtı İstanbul Ağız-Diş Sağlığı, Cihaz ve Ekipmanları Fuarı kapılarını açtı

"İşçilerin satın alma gücü eriyor"

Bununla birlikte, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden etkilenen toplumsal grupların başında ücretliler, küçük esnaf ve emekli vatandaşların geldiğine işaret edilerek, yüksek enflasyonun asgari ücretin yılda bir kez belirlenmesinin işçilerin satın alma güçlerinde erimeye yol açtığı vurgulandı. 

Küçük esnafın Devlet desteğinden yoksun bırakılması ise şu sözlerle ifade edildi: 

"Özellikle sadece kendi çalışan veya yanında bir ila üç işçi çalıştıran esnafımız, kriz nedeniyle artan maliyetleri karşılayamadığı gibi çalıştırdığı işçilerin ücretlerini bile ödeyemez hale düşmüştür. Krizin faturasını bütün ağırlığıyla hisseden küçük esnafımızın, teşvik, destek ve hibe krediler yoluyla desteklenmesi gerekir. Ne yazık ki halktan kopmuş olan iktidarın neo-liberal ekonomi politikaları uygulamadaki ısrar ve inadı yüzünden esnaf kepenk kapatmaya başlamıştır."

Muhabir: Ahmet Ertüm