Haber Merkezi - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, çiğ süte yapılan zamma ilişkin açıklamalarda bulundu. “AKP’nin tarım politikası yüzünden insanlar evine süt alamazken üretici de her gün zarar ediyor" diyen Adem, süt üreticilerinin ve tüketicilerin feryadına kulak verilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

CHP'li Adem konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

“Ulusal Süt Konseyi, 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt alım fiyatını 14,65 TL olarak belirledi. Yüzde 8,5 zam yapılmış oldu. Bugün girdi maliyetlerinin sürekli yükseldiği bir dönemde bu fiyat yeterli değil. Son olarak bayram öncesi sadece yemin çuvalına 40-50 lira arasında değişen bir zam geldi. Ürettiğinden para kazanamayan üretici çözümü hayvanlarını kestirmekte buluyor."

"Süt Konseyi işlevini yitirdi"

Öte yandan, üretimi sürdürülebilir olmaktan çıkaran ve üreticiyi perişan eden süt konseyinin işlevini yitirdiğini belirten Adem; hayvanı besleyen, yemini veren, sağımını yapan, doğumunu yaptıran, hastalandığında tedavi eden yetiştirici-çiftçinin ürettiği sütün fiyatını belirleyemediğine işaret etti.

"Böyle bir konsey mi olur?" diye soran Adem, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Türk Hava Yolları, Airbus ve Rolls-Royce işbirliği etkinliği Türk Hava Yolları, Airbus ve Rolls-Royce işbirliği etkinliği

"Maalesef ki istikrarın olmadığı sektörde yaşanacak üretim kayıplarının sonuçları uzun vadede yine hepimizi etkileyecektir. Üreten ve tüketen hep kaybedecektir

Bu sektörü ayakta tutan aile işletmeleridir. Üreticilerimiz para kazanamadıkları anda üretimi bırakıp, şehirlere göç ediyor, geri dönüşleri de mümkün olmuyor. En büyük kayıp da işi bilen kalifiye elemanların kaybedilmesi oluyor. Ülke tarımının geleceği aile işletmelerinin ayakta kalmasına bağlıdır. Bunu unutmayalım." 

Editör: Haber Merkezi