Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in esnafı suçlu gösterdiğini  belirterek, "Yiyecek sektöründe KDV’de yüzde 8’i 10’a, yüzde 18’i 20’ye çıkartmışsın. Pahalılığın sebebi esnafmış gibi topluma lanse ediyorsun. Halbuki fiyatların yükselmesinin suçlusu hükümettir" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlandı.

Söz konusu tebliğ yarından itibaren yürürlüğe girecek. Tebliğ kapsamında, lokanta, kafe, pastane gibi işletmelerde imal edilen veya bu işletmelerin dışarıdan temin ettiği gıda maddelerinin satışında uygulanan KDV oranı, yüzde 8'den yüzde 10'a yükselecek. Alkollü içecekler için ise bu oran yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkacak.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Adıgüzel, hükümetin yanlış teşhis ve yanlış tedavi yönetimini sürdürdüğünü vurgulayarak, artırılan KDV oranlarını eleştirdi. 

''Esnaf ne kazanıyor ki ne vergi verecek?"

Mehmet Şimşek cevapladı! Kiralarda yüzde 25 sınırlamasında yeni gelişme Mehmet Şimşek cevapladı! Kiralarda yüzde 25 sınırlamasında yeni gelişme

 Bakan Şimşek’in "vergi ödemeyenlerin üzerine gidiyoruz” açıklamasını anımsatan Adıgüzel, şunları söyledi:

“Esnaf ne kazanıyor ki ne vergi verecek? Çoğu esnaf zaten iş yerini kapattı. Maliyetleri ortada. Kira ve elektrik gibi giderleri ortada. Daha dün yiyecek sektöründe KDV’de yüzde 8’i 10’a, yüzde 18’i 20’ye çıkartmışsın. Pahalılığın sebebi esnafmış gibi topluma lanse ediyorsun. Hatta boykot kampanyaları yapılıyor. Halbuki fiyatların yükselmesinin suçlusu hükümettir. Vatandaşa ‘sorumlu ben değilim o’ gibi algı yaratarak sorumluluğu üstünden atmaya çabalıyorlar. Ancak bunlar ters teper. Siz vergi kontrolü yapmak istiyorsanız, devletin paralarını kontrol etmek istiyorsanız gidin Cengiz gibi büyük firmalara, yandaşlarınıza gidip onların vergi cezalarını affetmeyin.”

"Yandaş olanların cezaları affedilirken, siz gidin küçük esnafın üzerine çökün"

Öte yandan, İstanbul İGA Havalimanı’nın 2018, 2019, 2020 yıllarına ilişkin 1 milyar 195 milyon euro tutarındaki kira borcunun 2042 ve 2043 yıllarına ertelendiğini de hatırlatan Adıgüzel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“20 sene sonra Mehmet Şimşek ne yapar bilmiyorum ama bu para kuşa döner. Tahsil edip edilemeyeceği de şüpheli. Yani bu kadar büyük meblağlar bu kadar büyük firmaların daha büyük paraları ortada ve üzerine gidilmezken, hatta yandaş olduğu için bu cezalar affedilirken, siz gidin küçük esnafın üstüne çökmeye devam edin.”

Muhabir: Ahmet Ertüm