Haber Merkezi - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bolu Milletvekili Türker Ateş, takibe düşen kredi kartı borçlarındaki hızlı artışa işaret etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz artışlarının en çok dar gelirlileri zora soktuğuna dikkat çeken Ateş, “Sadece mart ayında 1,5 milyar liralık kredi kartı borcu, ödenemediği için takibe düştü. Yılbaşından beri takibe düşen kredi kartı borcu 5,8 milyar lirayı aştı” dedi.

Edirne'de ekmek, yarından itibaren zamlı satılacak Edirne'de ekmek, yarından itibaren zamlı satılacak

CHP Bolu Milletvekili ve TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu üyesi Türker Ateş, yasal takibe düşen kredi kartı borçlarındaki artışa ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Seçimden sonra kredi kartlarına getirilecek kısıtlamaların yoksullaşmayı daha da vahim boyutlara taşıyacağını belirten Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Faiz artışları ne dövizin ateşini düşürmeye ne de enflasyonu dizginlemeye yetiyor. Sadece dar gelirlilerin hayatta kalmasını zorlaştırıyor. Gelirleri yetmeyen vatandaş, yükselen faizler nedeniyle bir de bankalarla icralık oluyor. Batık kredi borçları yerel seçimi beklemeden uçuşa geçti. Batık kredilerde asıl tufan seçimden sonra başlayacak.” 

"İktidar, faturayı dar gelirliye kesmeye kalkıyor"

Öte yandan, seçim sonrası yasal takip sürecinde artış yaşanacağını ileri süren Ateş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

“İktidar yoldan çıkardığı ekonomiyi, rayına oturtamadıkça işin kolayına kaçıp faturayı dar gelirliye kesmeye kalkıyor. 2023 sonunda 15 milyar 392 milyon lira olan takibe düşen kredi kartı borcu, 21 milyar 247 milyon liraya yükseldi. Sadece 3 ayda 5,8 milyar liralık kredi kartı borcu takibe düştü. Mart ayının ilk üç haftasında takibe düşen kredi kartı borcu 1 milyar 491 milyon lira.  Faiz artışları enflasyonu ve dövizin ateşini düşürmediği gibi, diğer taraftan dar gelirlinin nefesini kesiyor. İnsanlar her geçen gün borçlarını ödemekte daha da çok zorlanıyor."

Son olarak, sorunun yalnızca kredi kartlarında yaşanmadığına değinen Ateş,  tüketici kredilerindeki batık oranının yılbaşından beri hızla arttığını ekledi. Faiz artışlarının enflasyonu ve dövizin ateşini düşürmediğini söyleyen Ateş, "Dar gelirlinin soluğunu kesiyor" dedi. 

Editör: Haber Merkezi