Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sosyal medya aracılığıyla duyurduğu hububat alım fiyatlarına tepki gösterdi. AKP hükümetinin çiftçinin ekmeğine kan doğrayarak ölüm fermanını imzaladığını vurgulayan Barut, "Mazottan gübreye tüm maliyetler katlanarak artarken bu sene maliyeti 11 lirayı aşan buğdaya utanmadan bu fiyatları verenler çiftçinin ölüm fermanını imzalayarak selasını okudular" dedi. 

"Çiftçinin idam fermanını imzaladınız"

Öte yandan, geçen yıl buğday fiyatının 8 lira 25 kuruş, arpa fiyatının da 7 lira olarak açıklandığını hatırlatan Barut, "Bu sene buğdaya hiç utanıp sıkılmadan 1 liralık artışla 9 lira 25 kuruş, arpaya 25 kuruşluk artışla 7 lira 25 kuruş reva gördüler. Ey AKP iktidarı, Tarım Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, açıklanan 2024 yılı buğday fiyatları çiftçinin ölüm fermanıdır. Çiftçinin önce idam fermanını imzaladınız, arkasından selasını verdiniz" ifadelerini kullandı. 

"Sağır sultan duydu, siz duymadınız"

CHP'li Barut,  bu yıl bir kilogram buğdayın üretim maliyetinin 11 lira olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: 

Özel: Kavga ederek değil çalışarak yükseliyoruz Özel: Kavga ederek değil çalışarak yükseliyoruz

"Bunu defalarca Meclis kürsüsünden ve sahada çiftçilerle birlikte gündeme getirdik. Ama Mısır'daki sağır sultan duydu, siz duymadınız. Sizin çiftçiyle ilgili alıp veremediğiniz ne var? Çiftçiye gareziniz nedir? Maliyet 11 lira, açıklanması gereken fiyat 15 lirayken geçen sene 8.25 lira olan fiyata yüzde 11 artışla 9.25 lira veriliyor. Açıkladığınız bu fiyatı alıp başınıza çalın. Bu çiftçiyi öldürür, çiftçinin ölüm fermanıdır. Buğday üreticisi bu fiyatlarla ayakta kalamaz."

Editör: Esin Özdemir