Tat Gıda, "7. Dijital Tarla Günü" etkinliğinde çiftçilerle buluştu Tat Gıda, "7. Dijital Tarla Günü" etkinliğinde çiftçilerle buluştu

Haber Merkezi - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Kanunu'nun 21. maddesinde yer alan "Milli gelirin en az yüzde 1'i oranında çiftçiye destek verilir" ifadesini hatırlatarak, "Çiftçilerimize ne yazık ki kanunda belirtilen destek tutarları verilmiyor. AKP iktidarında bu kanunda belirtilen tutarlar hiçbir zaman verilmedi” dedi.

CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, tarım sektörünün bankalara olan kredi borçlarına ilişkin açıklama yaptı. Kredi borcunun bir yılda yüzde 75 arttığını ve çiftçilerin borçlanarak üretim yapmaya çalıştığını vurgulayan Gürer, "2023 yılının şubat ayında tarım sektörünün bankalara olan borcu 363 milyar 395 milyon TL iken, 2024 yılının aynı ayında bu rakam yüzde 75 artarak 637 milyar 438 milyon TL’ye yükseldi. Tarım sektörünün takipteki kredi tutarı ise 2 milyar 262 milyon TL olarak gerçekleşti" ifadelerini kullandı. 
 
“Çiftçiler, üretimin içinde kalabilmek için çözüm yolları arıyor"
Öte yandan, belirlenen faiz politikaları sonucu çiftçilerin kullandığı kredi faizlerinde de ciddi artış yaşandığına işaret eden Gürer, çiftçilerin üretimin içinde kalabilmek için çözüm yolları aradığını kaydetti. Bu nedenle yüksek faizle kredi kullanmak zorunda kaldıklarını belirten Gürer, "Yüksek faiz oranları, artan girdi maliyetleri ile üretim sürecine borçlanarak başlayan çiftçi üründen beklediği verimi alamaması veya ürünün değer bulmaması sonucunda bir çıkmazın içine giriyor. Bunun sonucunda da üretimden uzaklaşıyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi