Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hasat döneminin başlamasıyla birlikte tarım işçilerinin çalışmak için illerinden farklı illere göç etmeye başladığını kaydetti. Tarım işçilerinin hasat dönemi ile başlayan göçlerinde yaşam alanlarında elverişsiz yaşam koşullarının iyileştirilmesi, daha iyi koşullarda konaklama olanakları sağlanmasını şart olduğunu vurguladı. Bununla birlikte, göç eden tarım işçileri için Cumhurbaşkanı tarafından her yıl yayınlanan genelgenin yine yayınladığını söyleyen Gürer, her yıl tarım işçileri ve tarım araçları ile yaşanan kazaların da önlenmesi için gereken önlemlerin alınmasını, kağıt üzerinde kalmamasını talep etti.

CHP'li Gürer, tarım işçilerinin karıştığı trafik kazalarına ilişkin verilerin açıklanması ve İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda aldığı önlemlerle ilgili soru önergesi verdi. “Sorunlar bilinip, genelge yayınlanıyor. Ancak alanlara gittiğimizde değişen bir durum yok” diyen Gürer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarımda teknolojinin yeterince kullanılmaması nedeniyle özellikle hasat döneminde tarım işçilerinin göçü başlar. Özellikle Güneydoğu'dan ve doğudan gelen tarım işçileri, farklı bölgelerde yapılacak hasat için yola çıkarlar ve oralarda ikamet ederler. Genellikle üretim yapılan tarla gibi alanların yakınlarında zor koşullarda yaşamlarını sürdürüp işlerine devam ederler. Tarım işçilerinin çocukları da aileleriyle yola çıkar ve bu nedenle eğitimde geri kalırlar. Ancak ailelerinin tarım işçisi olarak çalışması nedeniyle başka seçenekleri yoktur ve çocuklarını yanlarında götürmek zorundadırlar. Her yıl tarım işçileriyle ilgili genelgeler yayımlanır ve daha iyi yaşam koşulları, güvenceli çalışma vb. vaat edilir. Ancak gerçekte, tarım işçileri çoğu zaman derme çatma çadırlarda yaşarlar ve yetersiz tuvalet ve banyo imkanlarıyla çalışmaya devam ederler. Tarım işçilerinin daha iyi yaşam koşullarına erdirilmesi, güvenceli çalışılmasının yolu açılması gibi her yıl söylenip gerçekleşmeyen uygulamalar bu yıl da devam edecek."

Gürer'den Bakan Yerlikaya'ya: 'Tarım işçilerini taşıyan araçların karıştığı trafik kazası sayısı kaç?'

Adıgüzel: Çiftçilerin üretim yapabilecek hali kalmadı Adıgüzel: Çiftçilerin üretim yapabilecek hali kalmadı

Öte yandan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde bakanlığın bu bağlamda yaptığı çalışmalara ilişkin sorular yönelten Gürer, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya şu soruları sordu:

"2023 ve 2024 yılında bugüne kadar tarım işçilerini taşıyan araçların karıştığı trafik kazası sayısı kaçtır? Yaşanan kazalarda can kaybı sayısı nedir? Yaralı sayısı kaçtır? Meydana gelen kazaların araç kusuru ve sürücü kusuruna göre sayısal dağılımı nasıldır? Kazalarda vefat edenlerin çocuk, yetişkin ve cinsiyetlerine göre sayısal dağılımı nasıldır? Kazaların önüne geçilmesi adına yeterli denetim yapılmakta mıdır?”

Muhabir: Ahmet Ertüm