Haber Merkezi -  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapılan kabine toplantısının ardından Erdoğan, açıklamalarda bulunuyor.

Enflasyonu düşürmek için gerekli adımları attıklarını vurgulayan ve kontrol altına almaya başladıklarını kaydeden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Enflasyonu yavaş yavaş kontrol altına alıyoruz. Hiçbir ekonomik, mantıki ve ahlaki temeli olmayan fiyatlandırma davranışları, yerini rasyonel fiyatlamalara bırakmaya başladı. Salgın ve küresel krizlerle sarsılan makro finansal istikrarı güçlendirecek adımları kararlılıkla atıyoruz. Üretim, istihdam, ihracat ve büyüme tarafındaki tablo yeni rekorlarla sürüyor. Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 oranında büyüyerek, OECD ülkeleri arasında en iyi performansı gösteren ülke olduk. Böylece 13 çeyrektir süren büyüme trendimizi 14'e çıkardık. Kaliteli ve sürdürebilir büyüme hedefimizden en küçük sapma yoktur." 

CHP'li Bozoğlu: Türkiye'nin iklim politikası çökmüştür CHP'li Bozoğlu: Türkiye'nin iklim politikası çökmüştür

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan çıkan başlıklar ise şu şekilde: 

"Çalışan emeklilerimizde serzenişlere sebep olan sıkıntıyı gideremiyoruz"

"Son verilere göre istihdam 32 milyona ulaştı. İşsizlik oranı ise yüzde 9,2'lere geriledi. Çalışan emeklilerimizde serzenişlere sebep olan sıkıntıyı gideriyoruz. Meclisimizin onayından sonra ilk düzenlemeden istifade edemeyen 4 milyon 689 bin emeklimizin hesabına bir defaya mahsus 5'e bin liralarını süratle yatıracağız.

Aile ve Gençlik Fonu'nun kuruluşuyla ilgili yasal süreç tamamlandı. Üniversiteli gençlerimize seçim öncesi verdiğimiz ücretsiz internet ve indirimli teknoloji desteği sözümüzü tuttuk. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yönelik doğal gaz tüketim desteğini düzenli sosyal yardım programlarımızı dahil ettik. Toplam 8 aylık ödeme miktarını 1500 ila 3500 liraya yükselttik. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarımıza her ay aktardığımız kaynak tutarı da 450 milyon liradan 850 milyon liraya çıktı."

"Asgari ücret komisyonu toplantılarına 11 Aralık'ta başlanıyor"

"10 ay evvel yaşadığımız ülke ekonomisine 104 milyar ilave yük getiren deprem felaketine rağmen hiçbir insanımızı ihmal etmiyoruz. Yılbaşında çalışanlarımızın ücretlerinde hem genel ekonomiyi sarsmayacak hem de onların kayıplarını giderecek bir artış yapılacak.  Asgari ücret komisyonu toplantılarına 11 Aralık'ta başlanıyor. İşçilerimizin onayını alacak, işverenlerimizi yormayacak, istihdama zarar vermeyecek bir asgari ücret hedef ile bu süreç yönetilecek.

Önümüzdeki yılı dengeleri yeniden sağlamlaştırma bir sonraki yılı ise atılım süreci olarak görüyoruz. 85 milyon olarak birliğimize, beraberliğimize sıkı sahip çıkalım, aramıza fitne fesat sokulmasına izin vermeyelim. Gerisi sadece sabır ve vakit işidir. İnşallah 2028'i siyasi, ekonomik, beşeri ve askeri bakımından bölgesi ve dünyanın sayılı güçleri arasına girmiş bir ülke olarak karşılayacağız."

"Gazze'deki zulme karşı çıkmak için insan olmak yeterli"

"Türkiye dünyanın neresinde bir mazlum varsa ona yardım etmeyi ilke edinmiş bir devlettir. Gerektiğinde bedel ödeme pahasına şahit olduğumuz kötülükleri yapabiliyorsak elimizle düzeltmenin, mümkün değilse dilimizle anlatmanın, ona da mani varsa kalbimizle buğz etme gayreti içinde olduk. Kore'ye bu hissiyatla gidip kan döktük can verdik. Kıbrıs'ta barış harekatı gerçekleştirdik. Irak, Suriye, Ukrayna'da başı dara düşenlere kapımızı açtık. Gazze'ye yönelik barbarlık karşısında Filistin halkının yanında yer alıyoruz. 

Gazze'de öldürülen binlerce kadının yaşlının, masumun yanında yer almak için öyle çok derin felsefi gerekçeler aramaya gerek yoktur. Tolstoy'un 'Bir insan acı duyuyorsa canlıdır, başkasının acısını duyuyorsa insandır' sözünde işaret ettiği gibi Gazze halkına uygulanan zulme karşı çıkmak için sadece insan olmak yeterlidir."

Editör: Esin Özdemir