Haber Merkezi - AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hatay'daki Mustafa Kemal Üniversitesi Spor Salonu'nda düzenlenen 'Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni'nde konuştu. Burada yaptığı konuşmada, takip eden aylarda Hatay'ı tekrar tekrar ziyaret ederken, "Kaybettiğimiz canları elbette geri getiremeyiz ama onun dışındaki tüm kayıpları telafi etmek boynumuzun borcudur" sözünü verdiklerini hatırlatan Erdoğan, verilerin sözleri yerine getirebilmek için canla başla çalıştıklarını söyledi. 

Bugüne kadar Hatay'da yıkılan 14 bine yakın binanın, acil yıkılacak ve yıkık 23 bine yakın binanın, ayrıca ağır hasarlı 56 binin üzerindeki binanın yüzde 97'sinin enkazını kaldırdıklarına işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Belediye Başkan Tugay'dan, İZSU personelinin adli kontrolle serbest bırakılmasına ilişkin açıklama: Belediye Başkan Tugay'dan, İZSU personelinin adli kontrolle serbest bırakılmasına ilişkin açıklama:

"Yapılan tespitler ışığında Hatay'da 135 bin 589'u konut, 15 bin 599'u iş yeri ve 777'si ahır olmak üzere toplamda 150 bine yakın hak sahibi belirledik. Yapılan detaylı çalışmaların ardından deprem bölgesi genelindeki kesinleşmiş hak sahibi sayımız ise 390 bin olarak netleşmiştir. Bugünkü kura törenimizle 6 bin 572'si il ve ilçe merkezlerimizde, 703'ü de kırsalda olmak üzere 7 bin 275 hak sahibinin konutunun anahtarını teslim ediyoruz."

"Deprem bölgesine 1 milyon çadır gönderildi"

Bununla birlikte, Kahramanmaraş merkezli depremlerde kaybedilen canların acısının, ilk günkü tazeliğinde yürekleri yakmaya devam ettiğini vurgulayan Erdoğan, hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına ise başsağlığı diledi. 

Yaşanan depremin 11 il, 124 ilçe, 7 bine yakın köy ve mahallede ağır yıkıma yol açtığını hatırlatan Erdoğan, "Depremde yıkılan 39 bine yakın binanın 26 bininde arama kurtarma faaliyeti yürütülmesi gerekmiş, ayrıca 200 binden fazla ağır hasarlı bina ile karşılaşılmıştır. Deprem bölgesine 1 milyon çadır gönderilmiş, 215 binin üzerinde konteyner kurulmuş, 349 bin haneye kira yardımı yapılmış, taşınma ve destek ödemelerinde bulunulmuştur" diye belirtti. 

"Hatay'ın halini görüp gözleri yaşarmayanın kalbi kurumuştur"

 Hatay'ın can kaybı ve yıkılan bina sayısı bakımından depremden en büyük zararı gören şehir olduğuna dikkat çeken Erdoğan, depremden sonraki ikinci gün Hatay'a gittiklerinde, karşılaştıkları tabloyu asla unutmayacaklarını belirtti. Kentin, insanlık tarihinin en kadim yerleşim yerleri arasında yer aldığını ifade eden Erdoğan, "Hatay'ın yaşadığı yıkım gerçekten çok büyüktür. Bu büyük felaketin ardından Hatay'ın halini görüp gözleri yaşarmayan, yüreği daralmayanın kalbi kurumuştur" dedi. 

Editör: Haber Merkezi