Haber Merkezi - 31 Mart yerel seçimlerinde CHP'nin Türkiye genelinde birinci parti olması ekonomiye de yansıdı. AKP'nin 2019 yılında 15 olan belediye sayısının 11'e düştüğü, MHP'nin de tek belediyesini kaybettiği kaydedilirken; CHP büyükşehir belediye sayısını 11'den 15'e yükseltti.

Reuters'a konuşan Ekonomist Haluk Bürümcekçi, Erdoğan'ın seçim sonrası konuşmasında yer alan ekonomi programının devamına ilişkin vurguların piyasalarca Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e verilen "destek" olarak anlaşılacağını belirtti.

Bürümcekçi, "Seçimsiz dört yıl vurgusu ile popülist olmayan politikalara devam mesajı verildiği söylenebilir" sözlerini kullanarak, "Bu doğrultuda, kısa vadede ekonomi açısından seçim öncesi gözlenen yüklü döviz talebinin devam edip etmeyeceği en kritik konu olarak öne çıkıyor" dedi.

Dolar/TL'de Mart başında yükseliş, yerel seçim öncesi yüksek seyreden lokal döviz talebinin de etkisiyle artmıştı. Faiz artışı ile dalgalanan dolar/TL bir ara 32 seviyesinin altına kadar indi ancak kur geçen hafta, Eylül 2023'ten beri sürdürdüğü kademeli yükseliş trendine büyük ölçüde geri döndü.

Dolar/TL bu sabah güne 32.43 civarında tarihi zirvede başladı. Kur gece saatlerinde illikit piyasada 33 seviyesini gördü ancak bu kalıcı olmadı. Euro TL ise 35.00 ile yükselişini sürdürüyor.

TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı ilk çeyrekte yaklaşık %9 oldu. İkinci çeyreğin ilk işlem günü ise bugün.

Erdoğan'ın Rize ziyaretinde muharip gemi görevlendirildi Erdoğan'ın Rize ziyaretinde muharip gemi görevlendirildi

Bugün iç veri gündeminde Mart ayı İmalat PMI verisi ile İTO öncü enflasyon verileri yer alıyor.

TCMB'nin Mart ayında başladığı TL uzlaşmalı vadeli döviz satımında ise stok Cuma günü itibarıyla yaklaşık 4.28 milyar dolar civarında.

Muhabir: Haber Merkezi