Haber: Erva Gün

Türkiye Gazeteciler Sendikası, Reuters ve AFP ile sürdürdüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıkma kararı aldı. TGS’nin 18 Nisan’da AFP’ye astığı grev kararında, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne kadar sözleşme imzalanmaması durumunda greve çıkacaklarını ilan etmişti. TGS’nin 2 Mayıs’ta yaptığı, “Gerçek enflasyonu görmezden gelen Agence France-Presse işvereni taleplerimize kulak tıkadığı için 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde greve çıkıyoruz. Adil bir ücret ayrıcalık değil, haktır!” açıklaması ile grev kararını duyurdu.

Reuters’ın Türkiye bürosu ile Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) arasında süren toplu pazarlık süreci de anlaşmazlıkla sonuçlandı. Reuters’ın yıllık yüzde 50’lik enflasyona karşın, çalışanlarına yüzde 25’lik zam teklif etti. Bunun üzerine Reuters’ta çalışan basın emekçileri 10 Mayıs’ta grev kararı aldı.

Talepleri üyeler belirler

Türkiye Gazeteciler Sendikası Mesleki Haklar Uzmanı İlyas Coşkun, toplu iş sözleşmelerinin genel bir çerçevesi olduğunu fakat içeriğin önemli kısmını üyelerin belirlediğini dile getiren Coşkun, “Örneğin ücret zammı bir pazarlık maddesidir ancak üyelerin talepleri üzerinden somutlaşır, net talep belirlenir. Ücrete ek olarak sosyal haklar da toplu pazarlığın konusudur. Örneğin yol parası, yemek parası, gözlük/lens yardımı, spor yardımı, evcil hayvan yardımı, uzaktan çalışma desteği, ikramiye, haftalık çalışma süresinin kısaltılması, kreş yardımı, üyenin okuyan çocukları için yardım vb. Bu başlıkların sayısı çok daha artabilir. Müzakereler sonunda toplu pazarlık taslağı son halini alır ve üyenin de onay vermesi ile imzalanarak, toplu iş sözleşmesine dönüşür” dedi.

Yüksek enflasyon koşullarına uygun talep gelmedi

Sendikanın grev kararının alındığı süreçte taleplerini aktaran Coşkun, “Hem AFP hem de Reuters toplu pazarlık süreçlerinde Türkiye’deki reel ekonomik verileri baz aldık ve bunun üzerine talep taslaklarımızı hazırladık. Ancak her iki işyerinde de kabul edilebilir ve Türkiye’deki yüksek enflasyon koşullarına uygun bir öneri henüz gelmedi. Örneğin Reuters’da yüzde 135 ücret artışı talep ederken işverenin önerisi maksimum yüzde 25 ücret artışı oldu. AFP’de ise ücret zammı konusunda sendikanın talebi ile işverenin önerisi birbirine daha yakın ancak henüz ortak bir noktada buluşamadık” açıklamasını yaptı.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan, Hakkari'de konuştu: Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan, Hakkari'de konuştu:

Grev için hazırız

Ücret seviyesi aşağı doğru olurken, haber seviyesi yukarıya doğru olmaz diyen Çoşkun, “İşveren tarafı makul bir teklif sunduğu takdirde greve de gerek kalmayabilir. Aksi halde TGS hazır, üyelerimiz hazır. Eminim ki bizleri yalnız bırakmayacak binlerce gazeteci de dayanışma için hazır” dedi.

Taleplerimize cevap alamadık

Sendika ile çalışanların AFP’de grev kararı alması hakkında konuşan AFP muhabiri Burçin Gerçek, “Şu anda enflasyon ve Türk lirasının değer kaybı öyle bir durumda ki çalışanların ücretleri her gün eriyor. Kurumlar resmi enflasyon rakamlarını dikkate alma eğilimindeler, halbuki reel enflasyon herkesin bildiği üzere resmi oranın çok çok üzerinde. AFP uluslararası bir haber ajansı olduğu için Türkiye bürosu çalışanlarının euro üzerinden ücret aldıkları zannedilir ancak bu doğru değil, maaşlarımızı Türk lirası ile alıyoruz” dedi. Ücretlerinde artış ve Türk lirasının önümüzdeki dönemde beklenen değer kaybına karşı bir koruma mekanizması istediklerini belirten Gerçek, “Toplu sözleşme görüşmelerinde bu taleplerimize cevap alamadığımız ve görüşmeler uzlaşmazlıkla sonuçlandığı için sendikamız TGS ile grev kararı alındı” açıklamasını yaptı.

Hak mücadelesi cesaret ve güç verir

Yakın zamanlarda AFP ve Reuters Türkiye bürolarındaki grev kararlarının basın sektöründe çalışanlar üzerinden etkisi hakkında konuşan Gerçek, “Her bir emekçinin hak mücadelesi diğer emekçilere esin kaynağı olur, cesaret ve güç verir” dedi. Konuşmasının devamında Gerçek şunları söyledi;

“Daha önce yaşanan BBC İstanbul bürosu grevinin de böyle bir etkisi oldu. Çok uzun yıllar sonra ilk defa basın emekçilerinin örgütlenerek haklarını birlikte arayabileceklerini, greve çıkabileceklerini ve birlikte kazanabileceklerini gösterdi bize BBC grevi. Bu anlamda AFP ve Reuters Türkiye bürosu çalışanlarının mücadelesinin de başka hak arayışlarına güç verebileceğine inanıyorum.”

Editör: Ahmet Ertüm