Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. 

Buna göre, enflasyon söz konusu ayda bir önceki aya göre yüzde 3.37, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 22.72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75.45 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 62.51 olarak gerçekleşti.

Öte yandan, bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 50.85 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 104.80 ile eğitim olarak kaydedildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle Arçelik ve YongaTek işbirliğinde yerli çip tasarımına başlandı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle Arçelik ve YongaTek işbirliğinde yerli çip tasarımına başlandı

En az artış gösteren ana grup 'haberleşme' oldu

Ana harcama grupları itibarıyla, aynı ayda bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,01 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,60 ile giyim ve ayakkabı oldu.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) değişim, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,77, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 23.05, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72.99 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 66,53 olarak gerçekleşti.

ENAG: Mayısta aylık bazda yüzde 5,66

Akademisyenler ve ekonomistler tarafından bağımsız biçimde oluşturulan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı.

Yayımlanan verilere göre, ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) mayısta aylık bazda yüzde 5,66 yükseldi. 

E-TÜFE’nin son 12 aylık artışı ise yüzde 120,66 oldu.

Editör: Esin Özdemir