Türkmenistan ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Türkiye'ye davet ettiğini ve olumlu yanıt aldığını açıkladı. Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin "Barış uzakta değil" diyen Erdoğan, Suriye'de ise 10 Mart mutabakatının önemine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan dönüşü uçakta dış politikaya dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan'ın gündeminde Rusya ile ilişkiler, Ukrayna savaşı, Suriye'deki gelişmeler ve Gazze'deki son durum vardı.

Putin'den Ziyaret Sözü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin detaylarını paylaşan Erdoğan, mevkidaşını Türkiye'ye davet ettiğini belirtti. Erdoğan, "Görüşmemizde kendisini her an beklediğimi ifade ettim. En kısa zamanda bir araya gelmemiz gerektiğini konuştuk. Kendisi de 'Sözümü yerine getireceğim' dedi. Ümit ederim ki en yakın zamanda bu ziyareti gerçekleştiririz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Litvanya Başbakanı Sinkevicius ile bölgesel gelişmeleri görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Litvanya Başbakanı Sinkevicius ile bölgesel gelişmeleri görüştü
İçeriği Görüntüle

Türkiye ve Rusya ilişkilerinin köklü bir tarihe dayandığını vurgulayan Erdoğan, "Bizim Rusya ile ilişkilerimiz günübirlik çıkar hesaplarıyla yürüyen ilişkiler değildir. Ağırlıklı olarak savaşı ve barış çabalarını konuştuk. Biz bu savaşın çoktan bitmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

"Barış Uzakta Değil, Trump Devrede"

Rusya-Ukrayna savaşının sonlandırılması konusunda iyimser mesajlar veren Erdoğan, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın da devrede olduğunu hatırlattı.

Erdoğan, sürecin gidişatına ilişkin şunları söyledi: "Dışişleri Bakanımız Hakan Bey’in Amerika’daki ilgililerle sürekli irtibatı devam ediyor. Putin ile yaptığımız bu görüşme sonrası, ABD Başkanı Trump’la da inşallah barış planını değerlendirme fırsatı buluruz. Barış uzakta değil, onu görüyoruz. Tek yapmamız gereken istikametimizi barışın bulunduğu yöne çevirmektir."

Karadeniz güvenliğine de ayrı bir parantez açan Erdoğan, "Karadeniz’in bir hesaplaşma alanı olarak görülmemesi gerekir. Seyrüsefer güvenliğine herkesin ihtiyacı var" uyarısında bulundu.

Suriye İçin "10 Mart Mutabakatı" Vurgusu

Suriye'de Şam yönetimi ve SDG arasında varılan 10 Mart mutabakatını değerlendiren Erdoğan, bu anlaşmanın uygulanmasının bölgenin geleceği için hayati olduğunu belirtti.

Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yapan Erdoğan, "Mutabakatın öngördüğü hedeflere ulaşılması, Suriye için en hayırlı netice olacaktır. Tuzak kuranların oyunlarını bu mutabakatın hayata geçirilmesi bozacaktır. Biz; Türkmen, Arap, Kürt, Sünni ve Nusayri ayırt etmeden, kardeş Suriye halkının tamamının barışını istiyoruz" diye konuştu.

Washington'daki "Barış Konseyi" İddiası

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Washington'da Gazze için kurulacak Barış Konseyi toplantısına katılacağı ve Türkiye'nin de bu toplantıda yer alıp almayacağı sorusuna Erdoğan temkinli yaklaştı.

Henüz kendilerine ulaşan resmi bir teklif olmadığını belirten Erdoğan, "Böyle bir toplantının yapılacağı istikametinde dedikoduları duyuyoruz. Yeter ki barış için bu tür toplantılar yapılsın. Adım atalım, biz her an hazırız" dedi. Erdoğan ayrıca İsrail'in ateşkes ihlallerine ve insani yardım engellerine tepki gösterdi.

AB'ye Sitem: "Bizi Oyaladılar"

Belçika Savunma Bakanı'nın "Türkiye’siz güvende olmayız" sözleri hatırlatılan Erdoğan, Avrupa Birliği (AB) sürecindeki yavaşlıktan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

"AB üyelik sürecinde 50 yılı devirdik, bizi tekerlemelerle oyaladılar" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "NATO’nun en büyük ikinci kara gücüyüz. Savunma sanayiinde son yıllardaki atılımlarımız herkesin malumu. Avrupa’nın stratejik bir vizyonla ilişkilerimize bakması, onlar açısından da kazanç olacaktır. Avrupa’dan gelecek adımlar bundan sonraki süreci inşa edecektir."

Kaynak: AA