Dünya genelinde, geçen ay kayıtlara "en sıcak nisan" olarak geçti Dünya genelinde, geçen ay kayıtlara "en sıcak nisan" olarak geçti

Haber Merkezi - Amerikan Merkez Bankası FED'inn Başkanı Jerome Powell, San Francisco Fed'in Makroekonomi ve Para Politikası Konferansı'na katıldı. Amerika Birleşik Devletleri'nde açıklanan ve Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verilerini değerlendiren Powell, "İlk düşüncem bu sabah yayımlanan verinin beklentilerimizle oldukça uygun olduğu yönündeydi." dedi.

Powell, kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin yıllık yüzde 2,5 ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin yıllık yüzde 2,8 arttığını belirtti ve "Beklediğimiz şey buydu ve beklentilere uygun geldiğini görmek güzel" dedi.
Geçen yılın ikinci yarısında iyi olarak nitelendirecekleri veriler elde ettiklerini belirten Powell, bu yılın ocak ayında çok daha yüksek bir enflasyon verisi aldıklarını şubatta ise daha düşük ancak geçen yılın ikinci yarısındaki iyi okumalar kadar düşük olmayan bir veri geldiğini aktardı. Powell, "Ama kesinlikle görmek istediğimiz doğrultuda." diye söyledi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2'ye düştüğünden emin olduğunda faiz oranlarını düşürmeye başlayacaklarını yineleyen Powell, bu güveni elde etmek için geçen yıl olduğu gibi daha iyi enflasyon verilerine ihtiyaçları olduğunu vurguladı. Powell, enflasyonun düşürülmesinde kaydedilen ilerlemeye aşırı tepki vermediklerini belirterek, "Daha fazlasını görmemiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Faiz indirimine başlama kararının çok önemli olduğuna işaret eden Powell, risklerin iki taraflı olduğunu da belirtti. Powell, "Faiz oranlarını çok erken düşürürsek enflasyonun geri dönme ihtimali var ve geri dönmek zorunda kalabiliriz, bu da çok yıkıcı olur. Bu ekonomi açısından iyi bir şey olmayacaktır. Çok uzun süre beklememizin de riski var. Bu durum ekonomiye ve belki de iş gücü piyasasına gereksiz zararlar verebilir. Faiz oranlarının pandemiden önceki tarihsel olarak çok düşük seviyelere geri döneceğini düşünmüyorum. Faiz oranlarının muhtemelen şu anda olduğundan daha düşük olacağını düşünüyorum" dedi.

Powell, resesyon olasılığının yüksek olmadığını ve ABD ekonomisinin iyi yerde olduğunu ve resesyonun eşiğinde olunduğunu düşünmek için "tevazu" dışında bir neden olmadığını söyledi. Bankanın bilançosunun küçültülmesinin para politikasının ana konusu olmadığını dile getiren Powell, pandemi ya da küresel mali kriz gibi zor ve farklı durumla karşılaştıklarında faiz oranlarını düşürmek ve ekonomiyi desteklemek için hazine bonosu satın aldıklarını, zamanı geldiğinde de bilanço küçülttüklerini söyledi. ABD ekonomisinin sağlam hızla büyüdüğünü ve iş gücü piyasasının güçlü olduğunun altını çizen Powell, "Bunlar faiz oranlarını düşürmek gibi önemli bir adımı atmadan önce enflasyonun düşeceği konusunda bize biraz daha güvenme şansı veriyor. Dolayısıyla kendimize güvenene kadar bu adımı atmayacağız. Bunu yapmanın uygun olacağını düşünmüyoruz." dedi.

Editör: Haber Merkezi