Mısır Eski Eserler Bakanlığı'nın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, otuz yıl önce çalındıktan sonra yurtdışına kaçırılan ve Firavun II. Ramses'i tasvir eden 3,400 yıllık değerli bir heykelin ülkeye geri döndüğü bildirdi.

Threads'e erişilemiyor! Uygulamaya ilişkin yeni karar Threads'e erişilemiyor! Uygulamaya ilişkin yeni karar

Heykel, 1980'lerin sonları veya 1990'ların başlarında Güney Mısır'daki tarihi Abidos kentinde yer alan Ramses II tapınağında kayboldu.

Eserin kayboluşu üzerinden uzun yıllar geçtikten sonra Mısır yetkilileri, 2013 yılında Londra'da düzenlenen bir sergide satışa sunulduğunda heykeli fark etti. Mısır Eski Eserler Bakanlığı, heykelin sahipliğini belirlemek için İsviçreli yetkililerle işbirliği yaptı. İşbirliği sonucunda, İsviçre, eseri geçtiğimiz yıl Bern'deki Mısır Büyükelçiliğine teslim etti. Ancak Mısır, eseri ancak yakın zamanda ulusal topraklarına geri getirebildi.

Heykel, İsviçre'ye ulaşmadan önce birkaç ülkede daha dolaştı. Eski Eserler Bakanlığı, heykelin tarihini ve geçirdiği yolları detaylı bir şekilde inceliyor. Firavun II. Ramses'i ve bir dizi Mısır tanrısını tasvir eden daha geniş bir heykel grubunun bir parçası olan bu baş, şu anda Kahire'deki Mısır Müzesinde bulunuyor. Ancak sergilenebilmesi için önce restorasyonun tamamlanması gerekiyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, restorasyon işleminin başladığı ve eserin orijinal ihtişamına kavuşturulacağı belirtildi. Antik Mısır'ın en güçlü firavunlarından biri olarak kabul edilen ve Mısır'ın On Dokuzuncu Hanedanlığı'nı Milattan Önce 1279'dan 1213'e kadar yöneten Büyük Ramses, tarihin en etkileyici liderlerinden biri olarak anılmaya devam ediyor.

Muhabir: Nihal Alp