Emlak Ve Yatırım Uzmanı Gaye Güneş-1Dicle Kavak Ekmekci - Hızlı, güvenilir ve ayrıcalıklı gayrimenkul danışmanlık hizmeti sunan POGA Gayrimenkul’un kurucusu emlak arsa danışmanı Gaye Güneş, emlak sektörünün son durumunu değerlendirdi. Proje üzerinden sıfır ev almak isteyenlerle hali hazırda bir konut edinmek isteyenlerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgiler paylaştı. Güneş, Ankara’nın çeşitli semtlerindeki kiralık ve satılık ev fiyatlarını değerlendirirken yatırım yapmak isteyenler için Türkiye geneli üzerinden bilgilendirmelerde bulundu.

-Proje üzerinden sıfır ev alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Proje üzerinden ev alacaksanız, proje sahibi şirket hakkında detaylı bilgi edinmeli ve şirketin diğer projelerini mutlaka incelemelisiniz. Şirketin referanslarını kontrol etmelisiniz ve  özellikle mahkemelere konu olmuş firmalardan uzak durmalısınız. Yeni çıkan yasalara göre, deprem açısından riskli bulunan bölgeler kentsel dönüşüme tabidir. Yani satın alınan ev riskli bölgedeyse belediye tarafından yıkılabilir. İster sıfır bir projeden ev alın, isterseniz hali hazırda olan bir konuta talip olun, üzerinde ipotek ya da haciz olan tüm konutlar mutlaka kontrol edilmelidir. Alıcı ve ilan sahiplerinin evin içerisinde görüşmesi önemli bir detaydır. Böylece sorun olabilecek şeylerin önüne geçilip daha çabuk çözüm sağlanabilir.

-Türkiye’de yatırım yapılabilecek iller hangileridir?

Ankara, Türkiye’de yatırım yapılacak iller arasında dördüncü sırada yer almaktadır. Bu listede birinci sırayı Bursa, ikinci sırayı Antalya, üçüncü sırayı ise İzmir almaktadır. Ayrıca Türkiye’nin en mutlu şehri seçilen Sinop da tercih edilebilir.

-Ankara’ da tercih edilebilecek semtler hangileridir?

Artık Ankaralılar yaşamak için şehrin içini tercih etmemektedirler. Yerleşim artık şehir dışına doğru kaymakta. Bu durumda son 10 yılda prim yapan semtler Çayyolu, İncek, Batıkent ve Eryaman’dır. Satılık ev fiyatları 2.500.000 TL ile 15.000.000 TL  arasında değişirken, kiralık ev fiyatları 11.500 TL ile 30.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

-Yatırım amaçlı konut satın alırken nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikle bütçenizi iyi ayarlayın. Daha sonra yaşam skorunu araştırın, imar ve tapu kayıtlarına ulaşın, kira amortisman süresine dikkat edin, şerefiye değerini öğrenin, yalıtım özelliklerini saptayın.

Villa tipi konut satın almak için Ankara, Türkiye’nin tüm şehirlerine olan orta mesafesi ile her yere ulaşım kolaylığı olan en önemli şehirlerimizden birisidir. Şehir altyapısı ve mimari oluşum koşulları ile Ankara kentleşme konusunda diğer pek çok şehre öncü olması sebebiyle Ankara’da villa almak veya bir konut sahibi olmak oldukça kolay ve düzenli bir süreçle gerçekleştirebilecek yatırımlardan biridir. Ankara, günümüzde de her konumunda yapılabilecek olan yeni ev ve villa seçenekleriyle ev arayan müşterilere sıcak ve mutlu seçenekler sunmaktadır. Ankara tarihin her döneminde Türkiye için güvenilir bir adres olmuştur. Günümüzde de önemini ve güvenli bir seçenek olmayı sürdüren Ankara şehri, bünyesinde yer alan mimarlık şirketleri aracılığıyla müşterilerine güvenilir ve sağlam villa imkanları sağlamaktadır.

-Gayrimenkul yatırımı için en uygun aylar hangileridir?

Aslında bu birçok faktöre bağlıdır. Mesela soğuk iklimli bölgelerde kış aylarında emlak satışları düşebilirken sıcak bölgelerde yaz ayları çok daha yoğun olabilir. Ya da düşük faiz oranları talebi arttırır. Gayrimenkul almadan önce şartlar ve istekler iyi şekilde değerlendirilmeli, uygun şartlar kontrol edilmeli ve uzman bir kişiden destek alınmalıdır.

Türkiye’de en yoğun şekilde konut satışları bahar ve yaz aylarındadır. Özellikle Mayıs ayında ev sayısı artar. Mevsimlere göre fiyatlar farklılık gösterebilir. Kış aylarında ev fiyatları biraz daha düşükken yaz aylarında daha yüksek olabilmektedir. Yaz aylarının kış aylarına göre avantajı ise taşınmanın daha kolay olması ve ısınma sorununun olmamasıdır.

-Neden gayrimenkul yatırımı yapmalıyız?

Gayrimenkule yatırım uzun vadeli ve karlı bir yatırımdır. Çünkü uzun vadede doğru şekilde seçilmiş bir gayrimenkul iyi bir kazanç sağlar. Ayrıca kira getirisi kişilere düzenli bir gelir imkanı sağladığı için avantajlıdır. Enflasyon karşısında gayrimenkul erimez. Yatırımda yapılması gereken en önemli şey riski bölmektir. Eğer bir miktar paranız varsa bunu çeşitli yatırım araçlarına bölerek değerlendirmek avantajlıdır. Gayrimenkule yatırım da sizin uzun vadeli yatırımı bölme aracınız olabilir. Hem yaptığınız yatırımıyla riski bölmüş olursunuz hem de vergi avantajını da kullanabilirsiniz.

Şırnak'ta gösteri ve yürüyüş 5 gün süreyle yasaklandı Şırnak'ta gösteri ve yürüyüş 5 gün süreyle yasaklandı

Gayrimenkul sektörü son 10 yılın en zor dönemini yaşadı. Dolar kuru, deprem ve pandemi sektörü dalgalandırdı. 2024 yılında yeni düzenlemelerle tekrar yükselişe geçmesi bekleniyor. Açıklanması planlanan ‘uygun ödeme şartlı kredi kampanyası’ satışların hareketlenmesine vesile olacak. İnşaat maliyetlerinin düştüğü, kamu ve özel sektör kampanyaları ile satışların yükseldiği, hükûmetin aldığı tedbirlerin meyvesini verdiği bir yıla gireceğiz. Ayrıca konutun güvenli liman olma statüsü de güçlenecek.

BETAM Ocak 2024 Konut piyasası raporu

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM)’ın Satılık Konut Piyasası Görünümü Ocak 2024 raporunda Türkiye genelinde ve üç büyük ilde kasımdan aralığa cari satılık konut fiyatlarında artışın aylık enflasyondan daha düşük olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) satış fiyatları hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde azaldığı belirtildi. Reel fiyatlardaki düşüş altı aydır devam etmektedir. Reel fiyatların düşmesine bağlı olarak reel fiyatlardaki yıllık artış oranı ülke genelinde yüzde 0,2’ye, Ankara’da yüzde 12,9’a gerilediği bildirilirken, satılık konut ilan m2 cari fiyatlarındaki yıllık artış oranı azalarak Ankara’da yüzde 86 olmuş ve ortalama satılık konut m2 fiyatı 19.608 TL olarak açıklanmıştır. BETAM’ın Satılık Konut Piyasası görünümü raporunda konut piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlenen satılan konutların satılık ilan sayısına oranının hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde azaldığı belirtilmiştir.

BETAM’ın Kiralık Konut Piyasası Görünümü raporunda ise, yıllık kira artışındaki düşüşün devam ettiği açıklanmıştır. Rapora göre, “Türkiye genelinde kasımdan aralığa cari kira fiyatlarındaki artışın aylık enflasyondan daha yüksek olması sonucu enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları bu bölgelerde yükselmiştir. Öte yandan, Ankara’da kira artış oranı aylık enflasyon oranından düşük olduğu için reel kira fiyatı azalmıştır. Reel fiyat gelişmelerine bağlı olarak reel fiyatlarda yıllık artış oranı Ankara’da yüzde 52,7’ye gerilemiştir. Ülke genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 132,7 TL’dir. Yıllık kira artış oranı Ankara’da yüzde 151,6’ya, düşmüştür. Ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları Ankara’da 118,2 TL’dir”.

Editör: Ramazan Atabey