Ahmet Çağatay Bayraktar  

Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, 11 ilin etkilendiği 6 Şubat depremlerinden zarar gören gazeteciler ile dayanışmaya devam ediyor. 4 Şubat’ta Ankara’dan yola çıkan Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, 5 Şubat’tan itibaren Adıyaman ve ilçelerinde depremzede meslektaşlarına ulaşarak ücretsiz canlı yayın ve teknik ekipman desteği sağlamaya başladı.

Kenan Şener1

Gazeteciler Cemiyeti adına fidan dikimini Genel Sekreter Kenan Şener yaptı

Adıyaman’ın Besni ve Gölbaşı ilçelerinde yerel basın mensuplarının çalışmalarına destek veren Mobil Basın Evi ekibi, Gölbaşı Kaymakamlığı’nın oluşturduğu Deprem Şehitleri Ormanı’nda da Gazeteciler Cemiyeti adına fidan dikimi gerçekleştirdi.

Canlıyayın

Mobil Basın Evi'nin uzman ekibi, yayınlara teknik destek de sunuyor

Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya’nın gerçekleştirdiği deprem özel yayınının çekimini de gerçekleştiren Mobil Basın Evi ekibi, anma buluşmasının yapılacağı Adıyaman’ın merkezindeki Saat Kulesi’ne ulaştı. Sabaha karşı 03.00’ten itibaren bölgeden izlenimleri yapılan yayınlarla kayıt altına alan ekip, yerel gazetecilerle bir aradaydı. Depremde hayatını kaybedenlerin anıldığı kabir ziyaretinin ardından Mobil Basın Evi, Adıyaman’da yayın yapan Gözde TV’nin deprem özel yayınına teknik destek verdi.

Çekimsaha

Mobil Basın Evi sahada Adıyaman basınının yanında

Başkan Nazmi Bilgin: Meslektaşlarımızla omuz omuza sahadayız

11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerinde 32 gazeteci hayatını kaybetti. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, yayınladığı anma mesajında deprem bölgesinde zarar gören illerin eski günlerine dönmesi için sivil toplum örgütlerine büyük sorumluluk düştüğünü vurgulayarak Gazeteciler Cemiyeti’nin de bu konudaki çalışmalarına değindi:

KALKAN-22 operasyonlarında 40 göçmen kaçakçısı yakalandı KALKAN-22 operasyonlarında 40 göçmen kaçakçısı yakalandı

“6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde, depremde hayatını kaybeden binlerce vatandaşımıza rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diliyorum. Depremlerin acısı ilk günkü kadar taze. Tüm Türkiye’nin yüreğini dağlayan bu afette 32 meslektaşımızı kaybettik.

Ben inanıyorum ki Malatya, Hatay, Maraş, Adıyaman eski günlerine dönecek. Ama dönebilmesi için öncelikle verdiği göçleri geri alması lazım, bu dönüşün sağlanabilmesi için de devlete ve sivil toplum örgütlerimize büyük sorumluluk düşüyor. Depremin vurduğu illerimiz kültürümüze ve hayatımıza ilmek ilmek işlemiştir. Bu nedenle umarım yaraları tez elden sarılır."

1633440652477 Nazmi Bilgin.jpg

Başkan Nazmi Bilgin deprem bölgesinde Gazeteciler Cemiyeti'nin çalışmalarına değindi

Gazeteciler Cemiyeti ilk günden itibaren deprem bölgesindeydi

Gazeteciler Cemiyeti’nin depremin ilk günlerinden itibaren sivil toplum örgütü rolünün yanında gazetecilik refleksi ile depremin yerel basına etkisini kayıt altına aldığını anlatan Bilgin, bölgedeki basın meslek örgütleriyle Gazeteciler Cemiyeti’nin sürekli iletişimde olduğuna yer verdi: “Biz Gazeteciler Cemiyeti olarak elimizden geleni bölgedeki cemiyet başkanlarıyla görüşerek yapmaya çalışıyoruz. Depremin ikinci haftasında depremin yerel medyaya tahribatını gösteren bir rapor yazdık, yıkımın boyutunu ülke ve dünya kamuoyu ile paylaştık. Bölgeye yönelik telifli haber programları başlattık. Bölgede acil ihtiyaçları olan gazetecilere teknik ekipman ve hijyen malzemesi ulaştırdık. Yine bu kapsamda mobil basın evimiz deprem bölgesine birçok ziyaret gerçekleştirdi. Geçen ay Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner ve Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya’nın da katılımıyla Malatya’da meslektaşlarımızla bir araya geldik.”

Başkan Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi’nin de hafta boyunca Adıyaman’da olduğunu anımsatarak, bölge gazetecilerini 8-9 Şubat tarihlerinde düzenlenecek “Bölgesel Eğitim Programı”na davet etti: “Şu anda da mobil basın evimiz bölgedeki gazetecilerin ihtiyaçlarını karşılamak için 4 Şubat’tan beri deprem bölgesinde faaliyet gösteriyor. 8-9 Şubat’ta da hem bölgedeki durumu kardeşlerimizle değerlendirmek hem de genç arkadaşlarımıza gazetecilik konusunda katkı verecek eğitimler sunmak için Adıyaman’da olacağız.”

Çekim3

Mobil Basın Evi ekibi kentteki çalışmalarına 5 Şubat'ta başladı

Güncel eğitimler gazetecilerle buluşacak

Gazeteciler Cemiyeti 7 Şubat’ta bölgedeki yerel gazetecilerin yayın taleplerine ücretsiz destek vermeye devam edecek. Hafta boyunca yayılacak yayın destek çalışmalarının yanında Mobil Basın Evi, 9. Köy Projesi kapsamında “Adıyaman Bölgesel Eğitim Programı” ile yerel gazetecilerle buluşmaya devam edecek.

Adıyaman Dedeman Otel’de 8 Şubat saat 10.00’da başlayacak etkinlik kapsamında Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin de bölgedeki gazetecilerle buluşacak. Program kapsamında Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya ve gazeteciler deprem ve sonrasında yaşadıklarını paylaşacak, bölgedeki sorunları anlatacak.

Program kapsamında Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Gürcanlı cemiyetin proje ve etkinliklerini tanıtmanın yanında “İnternet Medyası ve Sürdürülebilirlik” başlıklı bir eğitim verecek. Tugay Aydın’ın “Sosyal Medya Kullanımı”, Ünsal Ünlü’nün “YouTube’da Var Olmak” konulu eğitimleri vereceği gün boyunca kentte konteynerda faaliyet gösteren basın kuruluşlarına ziyaret gerçekleştirilecek.

9 Şubat saat 10.00’da başlayacak programın ikinci günü kapsamında 9. Köy Haber Merkezi Editörü Erhan Karadağ, “Video Haber Eğitimi”, Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri ve Mobil Basın Evi Koordinatörü Kenan Şener “Yerelden Ulusala Habercilik” eğitimleriyle gazetecilerle bir araya gelecek.

Etkinlikler yerel basın mensuplarına ve iletişim fakültesi öğrencilerine açık bir şekilde gerçekleştirilecek.

Mobil Basın Evi bölgede olmaya devam edecek

Ekim ayında Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ı ziyaret eden Mobil Basın Evi ekibi bölge gazetecileriyle buluşarak sorunları ilk ağızdan dinlemiş ve yayınlarda ücretsiz teknik destek hizmeti vermişti. 15 Ocak’ta Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner ve Adıyaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Zeki Dişkaya’nın katılımıyla Gazeteciler Cemiyeti deprem bölgesindeki gazetecilerin mesleki ve teknik gelişimini desteklemek amacıyla bölgesel eğitim ve değerlendirme toplantısı düzenlemişti. Bu kapsamda Gazeteciler Cemiyeti’nin deprem bölgesindeki meslektaşlarıyla olan dayanışma ve çalışmaları devam edecek.

Gazeteciler Cemiyeti olarak 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden 32 gazetecinin anılarını saygıyla yad ediyoruz.

Depremde Kaybettiklerimiz

Kaynak: Faruk Bildirici

Ayşe Figen Arlı (İskenderun Ses), Aziz Çevlik (Manşet / K. Maraş), Burak Alkuş (Adıyaman Ses), Burak Milli (AA / Hatay), Gökhan Aklan (İHA / Hatay), Hidayet Özdemir (Gazeteci -Yazar/Adıyaman), İskender Korkut (Mercan TV/Adıyaman), İzzet Nazlı (DHA/Hatay), Kemal Öner (Adıyaman Telgraf), Meltem Özgen (TV sunucu/Adana), Muhammed Akan (Adıyaman Haber), Mustafa Yüzbaşıoğlu (Bugün / K. Maraş), Neşet Alkan (Haber Ekspres/Hatay), Ruhi Akan (Jet Haber/Adıyaman), Yunus Emre Doğan (Mercan TV/Adıyaman), Zübeyir Pektaş (Halkın Sesi / Adıyaman), Fatih Bayın (Radyo Tek / Adıyaman), Fatih Nalbantbaşı (Maraş Medya Merkezi), Erhan Yılmaz (23 Temmuz / Hatay), Hasan Seid OKAY (Antakya Gazeteciler Cemiyeti Üyesi / eski gazeteci), Mehmet Tekin (Antakya Gazeteciler Cemiyeti’nin de kurucu üyesi/yazar), Haluk Arlı (Eski gazeteci/ Hatay), İsmail Hakkı Koçak (Mercan TV/ Adıyaman), Yaşar Hamurcu (Emekli gazeteci /Adıyaman), Mehmet Ünsal (Güne Bakış / Mizanpaj / Adıyaman), Aynur Göksu (Güne Bakış / Editör / Adıyaman), Zafer İnli/ Hatay Söz gazetesi /Hatay), Ayhan Gümüşsoy (Haykırış Gazetesi/ Beyzade FM/TV / Hatay), Rafi Sümbültepe (Arsuz Gazeteciler Cemiyeti Başkanı/ Hatay), İsmail Karaoğlan (Antakya gazetesi/ Yazar / Hatay), İ. Barış Can Tabakçı (Anadolu Haber Ajansı/ Adıyaman), Fatma Erdoğan (Nurdağı Gazetesi/ Grafiker/ Gaziantep)

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar