Haber Merkezi - 6 Şubat depremleri yaşanan can kayıpları, ihmaller ve tedbirsizliklerle hala hafızalardaki yerini koruyor. Gazeteciler Cemiyeti, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin medyaya yansımalarını ele alan Fay Hattındaki Medya raporunun ikincisini yayınladı. Raporda, deprem bölgesinde bulunan yerel medya kuruluşlarının yaşanan afetten nasıl etkilendikleri ve deprem sonrasındaki çalışma koşulları ele alınıyor.

Birincisi Kasım 2023'te yayınlanan rapor 6 Şubat-31 Mayıs 2023 tarihleri arasında yaşananları ele alırken, bu raporda da 1 Haziran-31 Ağustos 2023 arasındaki gelişmeler bulunuyor.

Basın İlan Kurumu'nun destekleri

Hatay’da 10, Adıyaman’da 9, Kahramanmaraş’ta 3, Adana’da bir gazetenin hayatını kaybettiği 6 Şubat depremleri sonrası Basın İlan Kurumu 16’sı ağır, 8’i orta, 16’sı az hasarlı olmak üzere toplamada 40 gazete için maddi yardım kararı almıştı. Kurumun 20 Şubat’taki açıklamasında bölgede deprem öncesinde toplamda 130 medya kuruluşu faaliyet gösteriyordu. 

Depremden sonra yayın hayatına son veren gazeteler

Depremin ardından yayın hayatına son veren gazetelerin de yer aldığı raporda, Malatya'da 8 Mayıs 1974'ten beri yayınlanmakta olan Görüş gazetesi, 30 Temmuz 2023'te 49 yıllık yayın hayatına son verdiği belirtildi. Türkiye'nin aralıksız yayın yapan en eski gazetesi "Yeni Adana" 1918 yılında başlayan serüvenini Temmuz 2023'te noktaladı. Kurtuluş Savaşı'nda Fransız işgali altındaki Pozantı'da gizlice basılarak yayın hayatına başlayan gazete, mali sorunlar ve basım maliyetlerinde döviz kurlarına bağlı artışlar nedeniyle artık internet haber sitesi olarak varlığını sürdürüyor.

RTÜK Başkanı "maddi destek" için yasal düzenleme vaat etti

GÜNCELLEME - Antalya'da bir kişinin silahla öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınan 3 kişi adliyede GÜNCELLEME - Antalya'da bir kişinin silahla öldürülmesiyle ilgili gözaltına alınan 3 kişi adliyede

Raporda, yaşanan depremin ve yıkımın bölge basınına etkilerinin yanında öngörülen yardımlara da yer verildi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) deprem bölgesindeki frekans tahsis ücreti gibi zorunlu ödemeleri erteledi. 

Basın özgürlüğü ihlallerinin de yer aldığı raporu okumak için tıklayınız.

Ekran Resmi 2024 04 15 13.32.35

Proje Koordinatörü: Yusuf Kanlı

Editör/Yazar: Yıldız Yazıcıoğlu 

Yazar: Çağrı Kaderoğlu Bulut

Editör Yardımcısı: Naz Akman 

Proje Asistanları: Beril Elmadağ, Cemresu Kulga, Sümeyye Ela Er, Samet Arslan 

Finans Uzmanı: Nursu Yıldız

Grafik Tasarım/Dizgi: Ateş İlbaşı

Editör: Haber Merkezi