İSTANBUL (AA) - Gilead, HIV'de uzun dönem sağlık için paydaşlarıyla birlikte harekete geçti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Gilead, 35 yıldır HIV/AIDS alanında tedaviler geliştirerek, bu enfeksiyonun ölümcül olmaktan çıkıp yönetilebilir hale dönüştürülmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Şirketin yakın zamanda HIV ile mücadele eden özne ve hekim dernekleri ve çözüm ortaklarını bir araya getirdiği "Birlikte HIV’den Daha da Güçlüyüz" platformu enfeksiyon konusunda farkındalığı yükseltmek, anonim teste erişimi artırmak, HIV konusunda servisler ve çözümler geliştirmek üzere çalışmalarına başladı.

Şirket, HIV ile mücadele eden hekim dernekleri (AIDS ve CYBHD, EKMUD, ENFEKDER, GUNIDER, HAKED, HIVEND, KLIMIK), Pozitif-iz Derneği ve çözüm ortaklarıyla birlikte "Hayatın İçinde Varım" dijital sağlık asistanı uygulamasını hayata geçirdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Gilead Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin, şirketin tedavi yöntemleriyle HIV'in kronik bir sağlık durumuna dönüştürüldüğünü, HIV'le yaşayan kişiler için sağlıklı bir gelecek hedeflenebileceğini belirterek, "HIV ile yaşayan kişilerin deneyimlerini ve beklentilerini anlamak, seslerinin duyulmasını sağlamak, risk altındaki ve HIV ile yaşayan kişilerin farkındalığını artırmak ve tedavilerinde onlara destek olması için hekim dernekleri ve çözüm ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

HIV'de tanı konusunda toplumun bilinçlendirilmesinin ve tanıya kadar geçen sürecin kısaltılmasının büyük önem taşıdığını aktaran Girgin, HIV’in bulaş yolları, önleyici ve koruyucu tedavi yöntemlerine dair bilgi düzeyinin ve farkındalığın düşük olmasının, HIV testinin nerede ve nasıl yapılabileceğinin bilinmemesinin HIV'de bulaşın artmasına sebep olduğunu kaydetti.

Uzmanından "endokrin bozucu kimyasallar" uyarısı Uzmanından "endokrin bozucu kimyasallar" uyarısı

- Kişilerin ihtiyaçlarına özel uygulama

Girgin, dijital çözüm ortakları Albert Health'in "Hayatın İçinde Varım" uygulamasıyla HIV'le yaşayan veya risk grubundaki bireyler için kapalı devre bir program geliştirildiği bilgisini paylaşarak, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu uygulamada farkındalığı artırmaya yönelik günlük bildirimler, anonim test merkezlerinin konum ve iletişim bilgileri, ilaç ve sağlık parametreleri takibi, gibi enfeksiyonun etkin yönetimi ve takibini kolaylaştırıcı özellikler bulunuyor. Kullanıcı deneyimi göz önünde bulundurularak hassas detaylarla şekillendirilen uygulamanın, sesli sağlık asistanı ile kolay kullanım özelliği de bulunuyor."

Tüm risk altındaki ve HIV'le yaşayan kişiler, Albert Health uygulamasını App Store ya da Google Play'den ücretsiz olarak indirip "Hayatın İçinde Varım" programını seçerek ya da program hakkında bilgi sahibi olan hekimlerin yönlendireceği QR koduyla uygulama yardımıyla kolayca ulaşabiliyor.

Kişilerin ihtiyaçlarına özel olarak kurgulanan uygulama, her kullanıcının sağlık yönetimini kişiselleştiriyor. Uygulama, kullanıcının sağlık bilgilerini saklayıp hatırlatıcılar oluşturmasına da olanak sağlıyor.

HIV'le yaşayan bireylerin ve risk altındaki kişilerin uzun dönem sağlık yönetimini kolaylaştırmak yaşam kalitesini artırmaya yönelik uygulama, Türkiye’de HIV alanında bir ilk olması sebebiyle de dikkati çekiyor.

Kaynak: aa