NecdetTürkiye Futbol Federasyonu Başkanlığınca 2023 yılında organize edilmesi planlanan, ancak yaşanan kriz nedeniyle ileri bir tarihe ertelenen “Süper Kupa” ile ilgili görüşlerimi aktaracağım.
Futbol Federasyonunca bir önceki sezonda Süper lig şampiyonu olan Galatasaray ile Türkiye Kupası şampiyonu olan Fenerbahçe Spor Kulüpleri arasında önce Cumhurbaşkanlığı sonra da “Süper Kupa” olarak değiştirilerek organize edilen müsabakanın, 29 Aralık 2023’te Sudi Arabistan’da Cumhuriyetimizin 100. yılının yurt dışında da kutlanacağı belirtilerek programlandığı açıklandı.
Ancak, iki güzide kulübümüzün Cumhuriyetimizin 100. Yılında oynayacakları Süper Kupanın; ülkemizi ziyaret eden yabancı ülke liderlerinin kurucu değerimiz olan Atatürk’ü Anıtkabir’de ziyaret ederken Suudi Kralı buna uymadığı için federasyonun bu kararının gözden geçirilmesi gerektiğini, TFF’nin bu uyarıları ciddiye almadığını basında yer alan açıklamalardan biliyoruz.
Fenerbahçe Spor Kulübü, sporcularının ısınmalarını Atatürk resmi olan tişörtlerle yapacağını, sahaya da “Yurtta sulh, cihan da sulh”, Galatasaraylı sporcuların da “Ne mutlu Türküm diyene” pankartlarını taşıyarak çıkacaklarını Federasyon yetkililerine bildirdi. Ancak Suudi yetkililerin de maç öncesi yapılan son toplantıda, “Burası krallıkla yönetilen bir ülkedir, burada cumhuriyet şovu yaptırmayız” demeleriyle kriz ortaya çıktı. Fenerbahçe Spor Kulüp Başkanı Sayın Ali Koç’un “Atatürk yoksa biz de yokuz” diyerek sahaya çıkmayacaklarını, Galatasaray Spor Kulüp Başkanı Sayın Dursun Özbek’in de aynı gerekçeyle sahaya çıkılmayacağını ilgililere bildirmeleri ve sahaya çıkmamaları takdire şayan bir durumdur.
Yaşananlar, ülkemizde olduğu gibi dünyada da gündem olmuş ve olmayı da sürdürecektir. Çünkü yaşanan bu skandal karşısında günlerce suskun kalan Federasyonun 2.01.2024 tarihinde yaptığı “Milli değerlerimiz tartışmaya açık değil” başlıklı açıklamasının, benim gibi kamuoyunu da tatmin etmediği gibi Suudi yetkililerin çirkin davranışlarını örtbas etme çabası içinde olunduğu anlaşılmaktadır.
Ben de bu konuyla ilgili değerlendirmemi orada bulunan ve görüşlerine itibar ettiğim araştırmacı Spor Yazarı Sayın Atilla Türker’in açıklamaları doğrultusunda yapıyorum. Çıkardığım sonuç da Türkiye Futbol Federasyon Başkanı Mehmet Büyükekşi ve yönetiminin iyi niyetten yoksun ve liyakatsiz kişilerden oluşturulduğu gerçeğidir.
Cumhuriyetimizin kurucusu, özgürlük ve bağımsızlığımızın sembolü olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e sahip çıkarak onurlu davranış sergileyen Galatasaray Spor Kulüp Başkanı Sayın Dursun Özbek ile Fenerbahçe Spor Kulüp Başkanı Sayın Ali Koç’u milli, şampiyon, rekortmen bir atlet ve spor yöneticisi olarak canı gönülden kutluyor ve gurur duyduğumu belirtmek istiyorum. Ayrıca bu iki güzide kulübümüzün onurlu duruşlarına açıklamalarıyla destek veren birçok spor kulüp ile hava alanlarında büyük kalabalıklarla karşılayanların da kutlanması gerektiğini düşünüyorum.