Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, son günlerde KDV ile ilgili yapılan tebliğ düzenlemesi sonucu "KDV oran artışı yapıldığı, mal ve hizmetler itibarıyla KDV oranlarının belirlendiği listeler arasında kaydırma yapılarak oran artışları yapılacağı" yönünde haberler olduğu kaydedildi.

Kanunun verdiği yetki kapsamında KDV oranlarının günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre Cumhurbaşkanı  tarafından belirlendiği belirtilen açıklamada, "Mal ve hizmetler itibarıyla halihazırda 3 farklı oran uygulanmaktadır. Temel gıda maddelerinin yer aldığı 1 sayılı listedeki mallar için oran yüzde 1'dir. Yeme-içme, sağlık, eğitim, tekstil, konaklama gibi bazı mal ve hizmetlerin yer aldığı 2 sayılı listedeki mallar için oran yüzde 10'dur. Bu iki listede yer almayan mal ve hizmetler ise genel oran olan yüzde 20'ye tabiidir" ifadeleri yer aldı. 

KDV Tebliğ düzenlemesine neden ihtiyaç duyuldu?

Söz konusu düzenlemenin nedeninin aktarıldığı açıklamada, yeme içme sektöründeki bazı lokanta ve kafelerle ilaç dışında çeşitli ürünleri satan eczanelerin, oran farklılığını istismar ettiği ve rekabet eşitliğini bozduğunun tespit edildiğine dikkat çekildi.

Bununla birlikte, fiyatları KDV dahil olarak belirlenen lokanta veya kafelerde, yeme içme hizmeti karşılığında yüzde 10 KDV hesaplaması gerekirken, bu hizmet yerine market gibi et, su, meyve suyu ve benzeri ürünleri satmış gibi göstererek KDV'nin yüzde 1 olarak hesaplandığının görüldüğü belirtildi.

Son olarak, işletmelerin vatandaştan aldığı yüzde 10'luk KDV tutarını fiş veya faturada yüzde 1 olarak gösterdiğine işaret edilen açıklama, şöyle devam etti:

"Aynı şekilde KDV oranı yüzde 10 olan ilaç ve benzeri tıbbi ürünlerin yanında KDV oranı yüzde 1 olan gıda takviyesi içeren ürünleri satan eczanelerin, KDV dahil belirlenmiş fiyatlar üzerinden satış yaptıkları halde tüm satışlarını gıda takviyesi içeren ürün gibi göstermek suretiyle yine vatandaştan aldığı yüzde 10 KDV’yi devlete vermedikleri görüldü." 

Kolombiya'da "Mobilya İmalatı ve Ahşap İşleme Fuarı" tamamlandı Kolombiya'da "Mobilya İmalatı ve Ahşap İşleme Fuarı" tamamlandı

Editör: Esin Özdemir