İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), deprem seferberliği kapsamında başlattığı "Tek Yapı Dönüştürme Projesi" çerçevesinde Büyükçekmece’de riskli olduğu tespit edilen binaların yıkımını gerçekleştirdi. İBB iştirakleri KİPTAŞ, BİMTAŞ ve İmar A.Ş. koordinasyonunda yürütülen süreçte, Atatürk Mahallesi'nde bulunan ve "yüksek riskli" (D sınıfı) olduğu belirlenen yapılar tahliye edilerek kontrollü şekilde yıkıldı.

Yıkım törenine İBB Başkan Vekili Nuri Aslan, İBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Volkan Demir ve Büyükçekmece Belediye Başkanvekili Hakan Çebi katıldı.

11 Bin 597 bağımsız birim tamamlandı

İBB Başkan Vekili Nuri Aslan, yıkım öncesinde yaptığı açıklamalarda kentsel dönüşüm çalışmalarına dair kapsamlı istatistikler paylaştı:

İstanbul genelinde bugüne kadar 14 bin 531 bağımsız birimin yıkımı tamamlanırken, 11 bin 597 bağımsız birimin inşası bitirildi. Şu anda 5 bin 718 birimin üretimi ise devam ediyor. Platform üzerinden bugüne kadar 36 bin 657 başvuru alındı. Bu başvurular yaklaşık 2 milyon yurttaşın hayatını ilgilendiren 513 bin 18 bağımsız birimi kapsıyor. 2020’den bu yana 169 bin 327 başvuru alınırken, 37 bin 453 binada taramalar tamamlanarak raporlandı. İncelemelerin sonucunda 6 bin 840 binanın "E sınıfı" (çok yüksek riskli) olduğu tespit edildi.

Depreme hazırlık sürecini hızlandırmak amacıyla İBB, 1999 ve öncesinde inşa edilen yapılar için düşük gelirli vatandaşlara yüzde 65’e varan yapım desteği sağlanmaya başlandı. İlk etapta 50 bin riskli binanın yenilenmesi hedefleniyor. Riskli (D ve E sınıfı) binaların tahliyesi için hak sahiplerine ve kiracılara aylık 10 bin ile 12 bin lira arasında kira yardımı yapılıyor. Bu yardımlar bina yapım süresine göre 12 ila 48 ay boyunca devam ediyor. Şimdiye kadar 4 bin 313 kişiye toplamda 263 milyon 761 bin 923 TL kira yardımı ödenmeye başlandı.

İBB Başkan Vekili Nuri Aslan, depremle mücadelenin belediye bütçesindeki önceliğine dikkat çekti. Bu yılki bütçeden kentsel dönüşüm ve afete hazırlık için yaklaşık 155 milyar TL ayrıldığını belirten Aslan, 2027 ve 2028 bütçelerinin de yarısına yakınının bu alanda kullanılacağını ifade etti.

Aslan konuşmasını, vatandaşlara kentsel dönüşüm sürecine katılmaları yönünde çağrıda bulundu: "Lütfen binanızın 3 metrekare, 5 metrekare küçülmesine bakmayın. Bütün ekonomik zorlukları yenerek sizin için mücadele ediyoruz. Çünkü biz, aile kavramına çok önem veriyoruz. Sizi ailemizden görüyoruz. Biz, İstanbul ailesiyiz. Lütfen birlikte hareket edelim."

Fatma Betül Sayan Kaya istifa etti: Hakkındaki hisse iddiası ne?
Fatma Betül Sayan Kaya istifa etti: Hakkındaki hisse iddiası ne?
İçeriği Görüntüle

Açıklamaların ardından Büyükçekmece’deki iki binanın yıkımı gerçekleştirildi.

Kaynak: Anka Haber Ajansı