Haber Merkezi - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a dış politika konusunda tepki göstererek, "Bir Cumhurbaşkanı düşünün ki en büyük stratejik hedeflerinden biri ABD Başkanı ile Beyaz Saray’da görüşebilmek. Bu kadar kendini düşürmeye hiç gerek yok" dedi. 

CHP Dışişleri Bakanlığı'ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, bugün Genel Merkez'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın izlediği dış politikayı değerlendiren Uzgel, Türkiye’nin dış politikada izole hale geldiğini belirtti. 

Dış politikanın iyi gitmediğini kaydeden Uzgel, eleştirilerini şu sözlerle aktardı: 

“Birincisi; çok hata yapıyorsunuz 20 yıldır iktidardasınız ama inanılmaz acemilikler yapıyorsunuz. Bir Cumhurbaşkanı düşünün ki en büyük stratejik hedeflerinden biri ABD Başkanı ile Beyaz Saray’da görüşebilmek. Neredeyse her ortamda bunu dile getiriyor Cumhurbaşkanı. Her durumda beklentiye giriyor. ‘Trump ile oldu Biden ile niye olmadı’ diye sitem ediyor. Diplomatik tripler atıyor. ‘İsveç’in NATO vetosunu kaldırdık acaba seçim öncesi fiyakalı bir Beyaz Saray görüşmesi olabilir mi’ diye peşinde koşuyor. Bunları muhataplarınız da görüyor Cumhurbaşkanım. Bu kadar kendini düşürmeye hiç gerek yok. İşine gelince ‘ey Amerika’ sonra elin telefonda davet bekliyorsunuz."

Reisi'nin bulunduğu helikopterden bir yolcuyla iletişime geçildi Reisi'nin bulunduğu helikopterden bir yolcuyla iletişime geçildi

“Erdoğan'ı kim garantör olarak istesin?"

Öte yandan, ortada hiçbir çalışma olmadığını kaydeden Uzgel, "Birdenbire ‘Gazze meselesinde biz garantör olacağız’ diyorsunuz. Nereden çıktı garantörlük işi… Diplomasiye giriş 101 dersi. Önce bir hazırlığını yaparsınız, arka planda yoklarsınız ondan sonra böyle bir öneriyle çıkarsınız…" dedi. 

Önce açıklama yapıp, sonra tepki beklendiğine dikkat çeken Uzgel, Türkiye'nin küçük düşürüldüğüne değindi. Hiçbir ülkenin Türkiye'nin garantör olması isteğine cevap vermediğini ekleyen Uzgel, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Ciddiye alınmayan bir ülke konumuna düşürüyorsunuz. Gerçekleşmeyecek önerilerle çıkılır mı uluslararası ortama? Türkiye’yi arabulucu olarak bile görmek istemiyorlar bırakın garantörü. Türkiye’yi niye garantör yapsınlar Gazze’de? Bunun zemini nedir? Erdoğan’ı kim garantör olarak istesin arabulucu olarak istemezken. Mısır orada, Katar orada, Türkiye’nin kapısını çalanı mı var? Hiç kimsenin ciddiye almadığı karşılığı olmayan bir garantörlük önerisiyle kendi kendine bir tür gelin güvey olma işine giriyorsunuz?"

Editör: Haber Merkezi