Enes Hocaoğulları, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde yaptığı konuşma nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla tutuklanmıştı. Ankara 86. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasında, Hocaoğulları’nın savunması alındı.

Duruşmayı, Avrupa Birliği Delegasyonu ile Norveç, Hollanda, Fransa, İsveç, Finlandiya ve İsviçre büyükelçiliklerinin temsilcileri, Uluslararası Af Örgütü ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve LGBTİ+ dernekleri ile aktivistler takip etti.

Hocaoğulları savunmasında, “ilk duruşmanın üzerinden beş buçuk ay geçtiğini” belirterek, tutukluluğun mesleğini icra etmesine engel olduğunu hatırlattı. Tahliyesinin ardından görevine geri döndüğünü ve yurt dışına seyahat edip diplomatik etkinliklere katıldığını ifade etti.

Diplomatların kendisinden “Avrupa Konseyi’nde yaptığı konuşma yüzünden tutuklanan genç” olarak söz ettiğini aktaran Hocaoğulları, dile getirdiği insan hakları ihlallerinin, yürütülen karalama kampanyası ve tutuklanmasıyla birlikte milyonlara ulaştığını söyledi.

Hocaoğulları cezaevi sürecini anlattı

Cezaevi sürecini de anlatan Hocaoğulları, Sincan Cezaevi’ne götürülürken bir aracın arkasındaki çelik kasada bekletildiğini, su talebinin alaycı biçimde karşılandığını ve ilk geceyi böceklerin bulunduğu tecrit koğuşunda, sadece kuru ekmek ve musluk suyu ile geçirdiğini belirtti. Kaldığı koğuşta 15 gün boyunca kimseyle konuşmaması ve başını kaldırmaması istendiğini, daha sonra sevk edildiği koğuşta bir mahpusun fiziksel temasına maruz kaldığını anlattı.

Yaşadıklarını “ajitasyon yapmak için anlatmadığını” dile getiren Hocaoğulları, tahliyesinin ardından panik ataklar yaşadığını, psikolojik destek aldığını ve omurga ile göz rahatsızlıkları nedeniyle tedavi gördüğünü belirtti.

Ticaret Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu hakkındaki iddiaları yalanladı
Ticaret Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu hakkındaki iddiaları yalanladı
İçeriği Görüntüle

Hakkındaki adli kontrol tedbirine dair de konuşan Hocaoğulları, “Ayda bir imza atmak yorucu olduğu için değil, haksız olduğu için incitici” diyerek tedbirin kaldırılmasını talep etti.

Mahkeme, yapılan yargılama sonucunda Enes Hocaoğulları’nın beraatine karar verdi.

Muhabir: Tolga Çifci