CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı ve seçilmiş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun kamuoyunda "bilirkişi davası" olarak bilinen yargılamasında yeni bir gelişme yaşandı.
Karar duruşmasının yapılmasının beklendiği 13 Temmuz öncesinde İmamoğlu'nun avukatlarının, mahkemenin işaret ettiği ön ödeme işlemini tamamladığı bildirildi.
Ön ödeme yapıldı, davanın düşmesi bekleniyor
Gazeteci Muratcan Altuntoprak'ın aktardığı bilgiye göre, ön ödeme işleminin tamamlanmasının ardından davanın düşmesinin beklendiği, bu nedenle 13 Temmuz Pazartesi günü planlanan duruşmanın da yapılmayacağı ifade edildi.
Mahkeme tarafından konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Savcı suç vasfının değişmesini istemişti
Davada son duruşmada Cumhuriyet savcısı, iddianamede yer alan Türk Ceza Kanunu'nun 277. maddesindeki "yargı görevini yapan bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs" suçunun oluşmadığı yönünde mütalaa vermişti.
Savcı, İmamoğlu'nun eyleminin Türk Ceza Kanunu'nun 288. maddesinde düzenlenen "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtmişti.
Mahkeme de bu suçun ön ödeme kapsamında yer aldığını belirterek eksik işlemlerin tamamlanması amacıyla duruşmayı 13 Temmuz tarihine ertelemişti.
Dava nasıl başlamıştı?
Soruşturma, Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmadan önce düzenlediği "Turpun Büyüğü" başlıklı basın toplantısında, CHP'li belediyelere yönelik soruşturmalarda aynı bilirkişinin görevlendirildiğini öne sürmesinin ardından başlatıldı.
İmamoğlu, açıklamasında Satılmış B. isimli bilirkişinin İBB iştirakleri İETT ve İSFALT'ın yanı sıra Esenyurt ve Beşiktaş belediyelerine ilişkin soruşturmalarda da görev aldığını ifade etmişti.
Bu açıklamaların ardından İmamoğlu hakkında "bilirkişiyi etkilemeye teşebbüs" suçlamasıyla dava açılmıştı.



