Borrell: Birçok AB üyesi ülke Filistin devletini tanıyabilir Borrell: Birçok AB üyesi ülke Filistin devletini tanıyabilir

Haber Merkezi - Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva,  IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomiye konusunda değerlendirmeler yaptı. Son yıllarda dünya ekonomisinde çok fazla "türbülans" yaşandığını söyleyen Georgieva, çoklu şoklara ve sıkı mali koşullara rağmen büyümenin pozitif bölgede kaldığını belirtti. Georgieva, yine de endişelenecek çok şey olduğuna işaret ederek, "Enflasyon düştü ama gitmedi." dedi.

Üretkenlikteki yavaşlamanın nedenlerine ilişkin soru üzerine Georgieva, üretkenlik ve büyümenin yavaşlamasının birçok nedeni olduğunu, büyümenin yavaşlamasının tek nedeninin üretkenlikteki yavaşlama olmadığını söyledi. Georgieva, ABD'nin ekonomik performansının Avrupa'dan iyi olmasına ilişkin ise ABD'de inovasyonun iş geliştirmeye dönüşmesinin ve daha sonra büyümesinin ne kadar kolay olduğunu anlattı. Georgieva, "Avrupa'da inovasyonun gücünü açığa çıkarmak için hala yapılması gereken işler olduğunu biliyoruz" dedi.

ABD'nin, göçmenlerin iş gücünden de yararlandığına dikkati çeken Georgieva, bunun iç politikada bir sorun oluşturmasına ve sınırı geçen her kişinin ekonomik katkısı olmasa da iş gücü arzının ABD'ye rekabet üstünlüğü sağladığını vurguladı. Georgieva, aynı zamanda ABD'de enerji fiyatları açısından daha uygun koşullar olduğunu, enerji fiyatlarının Avrupa için oldukça ciddi bir faktör olduğunu dile getirdi.

Georgieva

Çin ekonomisine dair bir soruyu da yanıtlayan Georgieva, Çin'in geleceğe yönelik büyüme stratejilerini belirlemesi gerektiğini söyledi. Ülkenin son 10 yılda ihracata dayalı bir büyüme yolunda bir dizi politikadan faydalandığını belirten Georgieva, Çin'in artık büyüme için yerel kaynaklara bakmasının zamanın geldiğini söyledi. Georgieva, Çin için üç önemli fırsat olduğuna işaret ederek, bunlardan ilkinin ekonominin daha çok iç tüketime kaydırılması olduğunu da ekledi.

IMF Başkanı savaşın Lübnan gibi ülkeleri de etkilediğini belirten Georgieva,bugün verdiği bir röportajda, faiz oranları konusunda ABD Merkez Bankasının (Fed) doğru olanı yaptığını söyledi. Georgieva, "ABD'deki koşulların bu yıl içinde Fed'in faiz indirimine başlamasına izin vereceği konusunda hala iyimseriz" ifadesini kullandı.

Editör: Haber Merkezi