Haber Merkezi - İsrail devlet televizyonu KANN, İran'ın İsrail'e İHA ile saldırdığını açıkladı. 

Reuters'ın ajansının haberine göre, İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İHA'ların İsrail'e ulaşmasının saatler süreceği belirtildi. Ordu sözcüsü Daniel Hagari, sirenler ve hava savunma sistemlerinin saldırıyı karşılamak için hazır olduğunu söyledi.

Ajansın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde ise İran yönünden gelen bazı İHA'ların Irak'ın Süleymaniye kentinin üzerinde uçtuğu görüldü. Irak hava sahasında onlar İHA olduğu belirtildi.

İHA'ların hava sahasında görülmesinin ardından Irak Ulaşım Bakanlığı, hava sahasının kapatıldığını açıkladı.

Ürdün hava sahasını kapattı

Saldırı haberi öncesinde Ürdün, "bölgedeki tehlikelerin artması" nedeniyle hava sahasının tüm uçuşlara geçici olarak kapatılacağını açıkladı.

Devlet ajansı PETRA'nın haberine göre, Ürdün Sivil Havacılık Düzenleme Kurumu'ndan yapılan açıklamada, Ürdün hava sahasının yerel saatle 23.00'ten (TSİ 23.00) itibaren gelen, giden ve transit tüm uçuşlara "birkaç saat" kapatılacağı duyuruldu. Açıklamada, bu uygulamanın, gelişmelere göre güncellenip kontrol edileceği belirtildi.

Ülkenin hava sahasını kapatma kararının, "uyulan uluslararası standartlara göre risklerin değerlendirilmesinin ardından bölgedeki tehlikelerin artması nedeniyle güvenliği ve Ürdün hava sahasında sivil havacılığın güvenliğini korumak amacıyla" alındığı aktarıldı.

İsrail ordusundan 'hazırız' açıklaması

İsrail ordusundan saldırının başlamasının ardından yapılan ilk açıklamada “Savunma sistemlerimiz saldırılarla başa çıkmaya hazır” denildi. 

İHA’ların İsrail’e ulaşmasının saatler alacağını belirten ordu açıklamasında, “Tehdit altındaki bölgelerde sirenler çalacak” denildi.

Türkiye 'NATO' kararını bildirdi! Türkiye 'NATO' kararını bildirdi!

Beyaz Saray açıklama yaptı

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın gelişmeler üzerine ulusal güvenlik danışmanlarıyla bir araya geleceğini açıkladı. Biden’ın ekibi tarafından düzenli olarak bilgilendirildiğini belirten Beyaz Saray, "İran, İsrail’e hava saldırısı başlattı. İsrail'in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran'dan gelen tehditlere karşı (İsrail'in) savunmasını destekleyecek" ifadelerini kullandı

Irak ve İsrail hava sahasını kapattı

Güvenlik kaynakları, Irak hava sahası üzerinde onlarca İHA’nın tespit edildiğini aktardı. Irak Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ülkenin hava sahasının kapatıldığı ve tüm hava trafiğinin durdurulduğu belirtildi. İsrail de hava sahasını gelen ve giden uluslararası uçaklara kapattığını duyurdu.

İsrail basını: Füze fırlatıldı

İsrail'in Kanal 12 televizyonu, İran’ın İHA’lardan daha kısa uçuş süresine sahip füzeler fırlattığını duyurdu.

20 kg patlayıcı taşıyorlar 

Eski İsrail Askeri İstihbarat Dairesi (AMAN) Başkanı Amos Yadlin, İHA’ların her birinin 20 kg kadar patlayıcı ile donatıldığını, İsrail'in hava savunma sistemlerinin bunları düşürmeye hazır olduğunu söyledi.

Editör: Haber Merkezi