Deniz Ali Tatar

1989 yılında Antalya'da doğan Irmak Ayoğlu, müziğe küçük yaşta şarkı sözü yazarak ve orta okulda klasik gitar çalarak başladığını belirtti. Müzik kariyerine birçok ödül sığdıran ve farklı müzik gruplarında yer alan genç müzisyen, Kaos GL'nin düzenlediği "O halde aşk: Tanımaz sınırları" temalı "12. Kadın Kadına Öykü Yarışması"nda "Kaybolmuşlukta Bulunmuşluk" adlı öyküsü ile ikincilik elde etti. 

İlk derleme müzik çalışması "Yüzleşme"yi 2022-4 yılında izleyiciyle buluşturan Ayoğlu, Derlemenin içerisinde Al Beni, Dert Benim Derdim ve Yüzleşme şarkılarını Stüdyo Allegro ve Orçun Babak ile kaydetti. “IrmakCa” adıyla sahne ve müzik çalışmalarına devam eden Irmak Ayoğlu, müzikal kariyerini ve derleme çalışması “Yüzleşme”yi 24 Saat’e anlattı.

 Irmakca (2)

“İdollerini öldürdüğün gün kahraman olursun, çağıl hep adın gibi”

İlkokul öğretmeni ve ailesinin yönlendirmesiyle müziğe başladığını söyleyen Ayoğlu, “Müziğe başlama hikayem, söylemek istediklerimi melodik uydurmalarla, oyun oynayarak, masa üstünde kaşıkla dans ederek başladı. Ayrıca eş dost desteği sayesinde elimde gitar eşliğinde devam etti. İstediğim gibi gürültü yapabiliyorum ve rahatça bağırabiliyorum müzik sayesinde. Müziksiz kaldığım anlar çok nadir, bazen sessizlik perhizine giriyorum. Şarkı yazarıyım. 'Söz uçar, yazı kalır' değil de sanki bende ikisi de kalır. 'İfade'nin gücünü ve etki alanını bu modern dünyada yadsıyamayız, benim için önemi budur. Kariyer olarak ise, yapılacak iş değil” diye anlattı.

Örnek aldığı bir sanatçı olmadığını ve bu konuda bir anısı olduğunu söyleyen Ayoğlu, süreci şu şekilde anlattı:

“2011’de ilk kez Jehan Barbur ile tanışmıştım ve albümüne imzasını almak için yanına gittiğimde 'abla idolümsün' dedim. Yüzüme tatlı-sert bakıp şefkatle yaklaştı 'İdollerini öldürdüğün gün kahraman olursun, çağıl hep adın gibi' deyip, bunu yazarak albümü imzaladı. O günden beri tüm idollerimi düşündüm hepsinden de bir bir ayrıldım. Örnek aldığım bir sanatçı yok. Bu endüstride herkes ayakta kalmaya çalışıyor, her yiğidin yoğurt yiyişi farklı, tek bir doğru da yok. Fakat sözünü ve ya müziğini beğendiğim yerli yabancı sanatçılar var elbette tarihten bugüne. İlham aldığım düzenlemeler, fikirler var elbet.”

“Bir şehri tanımak istiyorsanız arka sokaklarına gidin, görün oradaki insanları…”

2023 yılında çalışmalarına başladığı ve bu yıl dinleyici karşısına çıkan ilk derleme çalışması “Yüzleşme” hakkında bilgi veren Irmak Ayoğlu, derleme albümün pandemi ve barınma telaşından dolayı dinleyiciyle buluşmasının uzun sürdüğünü belirtti.

“Yüzleşme” albümünün içeriğinden de bahseden Ayoğlu, “Al Beni', müziksiz bir şarkının da var olabileceğini iddia ediyor. Klibi tek parçada çekildi. 'Dert Benim Derdim' ise kaybetmişliği, boşluğu, yalnızlığı anlatıyor. Ankara sokakları hakim. 'Yüzleşme'de ise sanatın multidisipliner yapısını görünür kılmak istedik. İzleyiciye bırakıyorum” dedi.

Albüm için 2023 yılında kolları sıvadığını belirten Ayoğlu, “Ankara Stüdyo Allegro ve Orçun Babak ile kaydettik parçaları. Müziğine katkı veren isimler davulda Tuna Sarp Tokel ve Perdesiz bass icrası ile Serkan Güneyi oldu. Yönetmen koltuğunda Okan Özyiğit, oyunculuğu ile trans aktivist Şimal Saral, Direk Dans icrası ile Kana Tunçay, “Mevcut Bir Durum Üzerine "Şey"” adlı sergisi ile Oktay Yılmaz yer aldı. Ankara UNITE Ortak Mekan ‘ın imkanlarıyla klip çekimleri gerçekleşti” diye anlattı.

Irmakca (1)

“Sanatçıları destekleyen platformlarda yer almaya çalışıyorum”

Geleceğe dair planlarından da bahseden Irmak Ayoğlu, “Retro Yapım ve IF Performans'ın işbirliği ile A Live Müzik yarışmasında. 'Kendimi Kaybettim' şarkım ile 3. oldum. Finalistlerin bulunacağı albümde, şarkımda müziğe katkı veren isimler; Davulda, Cem Ölmez, Perdesiz Bassta, Serkan Güneyi ve Elektrik gitarda, Ali Deniz oldu. Bu yıl Olta Dayanışma’nın 15. albümünde aranjörlüğünü Cenk Erdoğan’ın üstlendiği “Yola Gidelim” adlı şarkım yer alıyor.
Bizim gibi, şarkı yazarı müzisyenleri destekleyen platformlarda yer almaya çalışıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Deniz Ali Tatar