İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’in, Gazze kentinin işgal planını onaylamak üzere ordu yetkilileriyle bugün geniş kapsamlı bir toplantı düzenleyeceği bildirildi.

Zelenskiy: Rusya'daki petrol tesisleri ve ihracat terminali hedef alındı
Zelenskiy: Rusya'daki petrol tesisleri ve ihracat terminali hedef alındı
İçeriği Görüntüle

İsrail ordu radyosunun aktardığına göre, Zamir’in Güney Bölgesi Komutanlığı ile gerçekleştireceği görüşmede, Gazze’ye yönelik kara harekâtının detayları ele alınacak. Planın sadece sivillerin tahliyesiyle sınırlı kalmayacağı, kentin tamamen kuşatılması ve kontrol altına alınmasını da kapsayacağı belirtildi.

Kara Harekâtı Birkaç Hafta İçinde Başlayabilir

Haberde, belirlenen takvimin hızlandırılması amacıyla Gazze kentinin merkezine yönelik kara operasyonunun önümüzdeki birkaç hafta içinde başlamasının planlandığı ifade edildi. Bu kapsamda yaklaşık 1 milyon Filistinlinin güney bölgelere göç ettirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

"Yeni İnsani Bölge" Kurulması Gündemde

İsrail ordusunun bu süreçten sonra Gazze Şeridi’nin güneyinde kontrol ettiği bazı alanlardan çekilmesinin beklendiği; bu bölgelerin ise yerinden edilen Filistinliler için “yeni bir insani bölge” olarak kullanılacağı bildirildi.

İşgal Planı Kabine Tarafından Onaylandı

İsrail Güvenlik Kabinesi, 8 Ağustos’ta Gazze kentinin işgal edilmesine yönelik planı resmen onaylamıştı. Başbakan Binyamin Netanyahu da bu kararı desteklemiş, Gazze Şeridi’nin tamamını işgal etmeyi hedeflediklerini açıklamıştı.

İsrail Kamu Yayın Kurumu KAN, ordunun Gazze’ye yönelik kara operasyonunu hızlandırmaya hazırlandığını ve bu adımın büyük ihtimalle eylül ayından önce hayata geçirileceğini bildirmişti.

Önce Kentin İşgali, Sonra Mülteci Kampları

İsrail’in planına göre ilk aşamada Gazze kenti işgal edilecek, büyük bir nüfus güneye göç ettirilecek, kent kuşatma altına alınacak ve yoğun askeri saldırılar düzenlenecek. İkinci aşamada ise Gazze’nin merkezindeki mülteci kamplarının işgali hedeflenecek.

İsrail, 1967’den 2005’e kadar Gazze Şeridi’ni 38 yıl boyunca işgal altında tutmuştu. Bugün yaklaşık 2,4 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze, 2007’den bu yana ağır bir abluka altında bulunuyor.

Muhabir: Nur Yıldız