İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu, 1 Mayıs öncesinde sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada iş cinayetleri, sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve artan iş yüküne dikkat çekti.
Açıklamada, Türkiye’de günde ortalama 6 işçinin iş cinayetleri nedeniyle yaşamını yitirdiği, yılda ise 681 bin 401 kişinin iş kazaları sonucu sağlığını kaybettiği belirtilirken, geçtiğimiz yıl 94 çocuk işçinin hayatını kaybetmesinin “son nokta” olduğu ifade edildi. Bu tablonun yalnızca işçiler için değil, hekimler açısından da ağır sonuçlar doğurduğu vurgulandı. Sağlıkta şiddet, yoğun mesai, mobbing ve uykusuz nöbetlerin sağlık çalışanlarının yaşamını olumsuz etkilediği kaydedildi.
Çalışma koşullarındaki ağırlaşmaya da dikkat çekilen açıklamada, “Yan yana gelmenin bile zor olduğu ortamlarda emeğimizin karşılığı yok. Her gün yayımlanan yeni yönetmeliklerle haklarımız tırpanlanıyor, hasta-hekim ilişkisi olumsuz etkileniyor” denildi.
Muayene sürelerinin 5 dakikaya kadar düşürülmesi, artan iş yükü ve tatil günlerinde yazılan ek mesailer nedeniyle hekim emeği üzerindeki baskının daha da arttığı belirtildi.
Tüm olumsuzluklara rağmen mücadele vurgusu yapılan açıklamada, çözümün mümkün olduğu ifade edilerek “Bugüne kadar verdiğimiz mücadele ve kazandığımız haklar bunun en güçlü teminatıdır. 2026 1 Mayıs’ına bu umutla giriyoruz” denildi.





