İstanbul'da yediemin otoparklarında bulunan hacizli ve muhafaza altındaki araçlara yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 32 şüpheli, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi.

AFP Türkiye grevi 12 günün ardından uzlaşıyla tamamlandı: Çalışanlara zam ve yeni sosyal haklar
AFP Türkiye grevi 12 günün ardından uzlaşıyla tamamlandı: Çalışanlara zam ve yeni sosyal haklar
İçeriği Görüntüle

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekiplerinin düzenlediği operasyonlarda toplam 35 şüpheli yakalandı.

Şüphelilerden 32'si işlemlerinin ardından çevik kuvvet ekipleri eşliğinde İstanbul Anadolu Adliyesi'ne getirildi. Diğer 3 şüpheli ise savcılık talimatıyla emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Yediemin araç soruşturmasında yeni gelişme

Adliyeye sevk edilen şüpheliler hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "nitelikli dolandırıcılık", "resmi belgede sahtecilik", "ihaleye fesat karıştırma", "güveni kötüye kullanma", "mala zarar verme" ve "muhafaza görevini kötüye kullanma" suçlarından işlem yapıldığı öğrenildi.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında ekiplerin yaklaşık 6 ay boyunca teknik ve fiziki takip yaptığı belirtildi. Yapılan incelemelerde, yediemin otoparklarına bırakılan bazı araçların çeşitli parçalarının sökülerek satıldığı ve daha sonra eksik parçalarla ihale süreçlerine dahil edildiği iddiası üzerine çalışma yürütüldü.

Soruşturmada, bazı araçların piyasa değerlerinin altında fiyatlarla satışa çıkarıldığı, şüphelilerin farklı kişiler üzerinden ihalelere katılarak araçları düşük bedellerle satın aldığı öne sürüldü.

Araçların değerlerinin düşürüldüğü iddiası

Ekiplerin yaptığı incelemelerde, bazı araçların yapay zeka destekli görseller ve sahte bilirkişi raporları kullanılarak hasarlı gibi gösterildiği iddia edildi.

Araçların ekspertiz ve bilirkişi raporları üzerinden ağır hasarlı olarak gösterilerek ihale değerlerinin düşürüldüğü, bu yöntemle haksız kazanç elde edildiği yönünde tespitler yapıldığı aktarıldı.

Ayrıca bazı araçların haciz kayıtlarının usulsüz yöntemlerle kaldırıldığı, gerçekte satış işlemi gerçekleşmeyen bazı araçların satılmış gibi gösterilerek kayıtlarının değiştirildiği iddiaları da soruşturma dosyasına yansıdı.

1,5 milyar liralık kazanç iddiası

Soruşturma kapsamında şüpheliler arasında yediemin otoparkı sahipleri ve çalışanları, oto yedek parça satıcıları, bilirkişiler, iş insanları ve özel hastane ortaklığı bulunan bir doktorun da bulunduğu belirtildi.

Şüphelilerin Pendik, Maltepe ve Tuzla'da faaliyet gösteren üç yediemin otoparkı ile iki depo üzerinden toplam 71 eylem gerçekleştirdiği ve bu yöntemlerle yaklaşık 1,5 milyar liralık haksız kazanç sağladıkları öne sürüldü.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, haciz veya yakalama şerhi nedeniyle yediemin otoparklarında muhafaza edilen araçların parçalandığı iddiaları üzerine "nitelikli dolandırıcılık", "ihaleye fesat karıştırma" ve "muhafaza görevini kötüye kullanma" suçlarından soruşturma başlatmıştı.

Operasyon 6 ilde düzenlendi

Soruşturma kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Şanlıurfa ve Tekirdağ'da eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 34 şüpheli yakalanırken, daha sonra bir kişinin daha gözaltına alınmasıyla toplam sayı 35'e yükseldi.

Yapılan çalışmalarda, şüphelilerin bazı araçların parçalarını sökerek farklı kanallardan sattıkları, ihale yoluyla satın alınan araçlara eski parçaları yeniden taktıkları ve bazı parçaları yedek parça olarak piyasaya sürdükleri iddia edildi.

Kaynak: Haber Merkezi