Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yürüttüğü ve uzun zamandır beklenen kamuda tasarruf paketinin detayları netlik kazandı. İlk aşamada “esnek nitelikte” olan harcamalar incelenirken, otellerde yapılan eğitimlerden kullanılan sarf malzemelerine kadar tasarrufa gidilecek.

Akbank ve İGE işbirliğiyle "İhracatçı Kadın KOBİ"lere destek Akbank ve İGE işbirliğiyle "İhracatçı Kadın KOBİ"lere destek

Hürriyet’ten Hacer Boyacıoğlu’nun haberine göre bugüne kadar çalışmaların iki ayrı kurum üzerinden yürüdüğünü anlatıyor. Yürürlüğe girecek ilk paket “tasarruf ve verimlilik paketi.” Bu doğrultuda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı kurumlarla yaptığı görüşmeler sonucunda kapsamlı öneriler paketi hazırlandığını anlatan yetkililer, “Esnekliği olan tüm harcama kalemleri elden geçirildi. Bunun içinde araç da var, sarf malzemeleri de, otellerde verilen eğitimler, dışarıda yapılan organizasyonlar da. Amaç, kamuda bütçe açığını daraltmak” açıklamasında bulundu.

Kamuda tasarrufu etkili kılmak adına harcamalar yapılmadan önce bir kurul tarafından denetlenecek. Kaynaklar, “Sayıştay sadece harcamanın hukuken doğru olup olmadığını inceler ve harcama bittikten sonra devreye girer. Bizim bahsettiğimiz yapı ise farklı bir şekilde işleyecek. Kurum ve kuruluşların yaptığı harcamaları öncesinde değerlendirecek ve o harcamanın gerekli olup olmadığını inceleyecek. Bir ön kontrol mekanizması olarak devreye girecek” sözlerini kullandı.

Muhabir: Ahmet Çağatay Bayraktar