Opel, bayilerininn kurumsal kimlik konseptini yeniledi Opel, bayilerininn kurumsal kimlik konseptini yeniledi

Dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik” paketine köprü ve otoyollar için uygulanan geçiş garanti bedellerine ilişkin detay yer almadı. 

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre ambulans, savunma ve güvenlik gibi alanlardaki zorunlu ihtiyaçlar hariç kamuya yeni araç satın alınması, kiralanması üç yıl süreyle durduruldu. Fiziki ilerlemesi yüzde 75’in üzerinde olan yatırım projeleri ile deprem projeleri önceliklendirilecek. Ayrıca deprem ve zorunlu harcamalar hariç, mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde yüzde 15 oranında kesinti yapılacak. Tek seferlik gelirlere dayalı kalıcı harcama programı yapılamayacak. Açıklanan pakete göre kamu ihale yasası yine değişecek. Bu konuda “Önümüzdeki dönemde kamu ihale reformu vergide adalet, kayıt dışı gibi bir çok alanda çalışmalarımızı tamamlayıp hayata geçireceğiz” denildi.

Garanti ödemeleri devam edecek

Pakette bütçeyi “yutan” milyarlarca liralık Hazine garantili projeler hakkında tek satır yok. Kullanılmadığı halde garanti ödemesi yapılan havaalanlarından da söz edilmiyor. Oysa bütçe üzerindeki asıl yükü şirketlere verilen bu uzun vadeli “projeler” oluşturuyor. Örneğin bu yıl, Karayolları Genel Müdürlüğü 73.8 milyar lira, Sağlık Bakanlığı 26.1 milyar lira garanti ödemesi yapacak

Editör: Ahmet Çağatay Bayraktar