Kamu İhale Kurumu (KİK) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yurt dışından yapılacak beşeri tıbbi ürün alımlarında ve bu ürünlerin teminine yönelik hizmetlerde elektronik süreçlerin kullanılmasına yönelik işbirliği yaptı. Protokol, SGK Başkanı Yunus Elitaş ile KİK Başkanı Hamdi Güleç tarafından imzalandı.

İmzalanan protokolle, yurt dışından gerçekleştirilecek tıbbi ürün alımlarında ihale ve temin süreçlerinin elektronik ortamda yürütülmesi hedefleniyor. Bu kapsamda çeşitli işlemlerin Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden SGK'nin kullanımına sunulması planlanıyor.

Tıbbi ürün alımlarında elektronik süreç başlayacak

Protokol kapsamında ilan ve ihale dokümanlarının hazırlanması ve yayımlanması işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirilecek. Teyit, bildirim ve tebligat süreçlerinin yanı sıra doğrudan temin, elektronik ihale ve elektronik eksiltme işlemleri de EKAP altyapısı üzerinden yürütülebilecek.

Ayrıca dinamik alım sistemi ile ilerleyen dönemde geliştirilecek yeni modüllerin de SGK'nin kullanımına sunulacağı belirtildi. Böylece yurt dışından yapılacak tıbbi ürün alımlarında farklı aşamaların tek bir elektronik altyapı üzerinden yürütülmesi sağlanacak.

Dinamik alım sistemi protokolün odağında

Protokolde özellikle kritik tedavilerde kullanılan ve yurt dışından temin edilen ilaçların tedarik sürecindeki zaman unsuru öne çıktı. Bu nedenle dinamik alım sisteminin işbirliğinin önemli başlıklarından biri olduğu belirtildi.

Sistem kapsamında tedarikçilerin ön yeterlilik başvuruları ile yeterlilik değerlendirmelerinin EKAP üzerinden dijital olarak tamamlanması planlanıyor. Böylece tedarik süreçlerinde yürütülen bürokratik işlemlerin daha kısa sürede tamamlanması amaçlanıyor.

Tedarik sürecinde izlenebilirlik hedefleniyor

Elektronik sistemle birlikte tedarik zincirinin farklı aşamalarının takip edilebilir hale getirilmesi hedefleniyor. Yapılan açıklamada, süreçlerde tam izlenebilirliğin yanı sıra şeffaflık ve güvenliğin sağlanmasının amaçlandığı belirtildi.

KİK ve SGK arasındaki işbirliğiyle kamu alımlarında dijital dönüşüm çalışmalarının da güçlendirilmesi planlanıyor. Elektronik altyapının kullanılmasıyla tıbbi ürünlerin temin süreçlerinin daha düzenli ve takip edilebilir şekilde yürütülmesi hedefleniyor.

İmamoğlu'ndan Trabzon paylaşımı: “YENİ bir yolculuğun heyecanı”
İmamoğlu'ndan Trabzon paylaşımı: “YENİ bir yolculuğun heyecanı”
İçeriği Görüntüle

Tıbbi ürünlerin kesintisiz temini amaçlanıyor

Gerçekleştirilen işbirliği kapsamında, özellikle tedavilerde ihtiyaç duyulan tıbbi ürünlerin temin süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor. Yapılan açıklamada, ürünlerin ihtiyaç sahiplerine tedavilerini aksatmayacak şekilde ulaştırılmasına katkı sağlanmasının hedeflendiği bildirildi.

Protokolle birlikte yurt dışından beşeri tıbbi ürün ve ilgili hizmet alımlarında elektronik ihale, doğrudan temin, elektronik eksiltme ve dinamik alım sistemi gibi süreçlerin EKAP üzerinden yürütülmesinin önü açıldı.

Kaynak: Haber Merkezi