Nihal Alp

Türkiye'nin gri listeden çıkabilmesi için atılması gereken adımlardan biri olarak nitelenen kripto varlıklara yönelik yasal düzenlemelerde son aşamaya gelindi. Tasarıya göre kripto varlıkların kayıt altına alınmasının yanı sıra alım satım işlemlerinin de vergiye tabi tutulması bekleniyor.

Bu kapsamda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yasası ve öteki ilgili yasalarda değişiklik yapan tasarı çalışmalarına hız verildi.

Tasarının yeni şekillenen maddelerine göre, kripto varlıkların denetim altına alınabilmesi için öncelikle kayıt alınması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Yetkililer, özellikle kripto paralar üzerinden dolandırıcılık ya da kara para aklama gibi yolların kapatılmasının birinci öncelikleri olduğunu vurguluyorlar.

Şirketlere yeni yükümlülükler geliyor

YHT ile seyahat eden yolcu sayısı 86 milyonu geçti YHT ile seyahat eden yolcu sayısı 86 milyonu geçti

Taslakta, Türkiye'de faaliyet gösteren kuruluşların SPK'dan izin almaları zorunlu kılınıyor.

Yurt dışındaki şirketlere ise Türkiye'de büro açma zorunluluğu getirileceği ifade ediliyor. Kripto para alışverişindeki firmalar, akis satışlarını da devlete bildirmekle yükümlü olacaklar. 

Vergilendirme

Kripto paraların menkul kıymet olarak sınıflandırılması ve böylelikle alım satımına stopaj benzeri vergi uygulanması bekleniyor. Vergi oranları ise daha sonra belirlenecek. 

Muhabir: Nihal Alp