Aydın’ın Efeler ilçesindeki Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda 26 Ekim 2023 tarihinde meydana gelen asansör kazasında üniversite öğrencisi Zeren Ertaş hayatını kaybetti. Bu olayla ilgili devam eden dava, 17 Şubat’ta İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi’nde karar duruşmasıyla sonuçlandı.
Mahkeme, bakımcı firma sahibi Mustafa Büyükyapıcı hakkında ilk derece mahkemesince verilen 5 yıl 6 ay 20 gün hapis ve süreli meslekten men cezalarını kaldırarak, sanığı 7 yıl 6 ay hapis cezasıyla cezalandırdı.
İlk derece mahkemesi, tüm sanıklar hakkında TCK’nın 53/6. maddesi uyarınca meslekten süreli men cezası vermişti. Ancak istinaf mahkemesi, bu maddenin uygulanmasına gerek olmadığına karar vererek, sanıklara meslekten süreli men cezası verilmesini uygun bulmadı.
Mahkeme kararına göre, Mustafa Büyükyapıcı hakkında verilen hüküm temyize açıkken, diğer sanıklar hakkındaki karar uygulanmak üzere kesinleşti.
“Adalete olan inancımız günden güne sarsılıyor”
Mahkemenin kararının ardından 24 Saat’e konuşan Zeren Ertaş’ın babası Akın Ertaş, karara tepki gösterdi. Ertaş, özellikle sanıklara uygulanan ceza indirimlerinin kendilerini derinden yaraladığını belirterek, “Mahkeme, sanıkların gerçek yaşam koşullarını göz önüne alarak indirim uyguladı. Peki, bizim hayatımız ne olacak? Bizim hayatımızı düşünmüyor musunuz?” dedi.
Mustafa Büyükyapıcı’nın cezasının önce 6 yıl olarak açıklandığını, sonrasında 9 yıla çıkarıldığını ancak mahkeme tutanağına göre sanığın iyi hali göz önüne alınarak cezasının 7 yıl 6 aya düşürüldüğünü aktaran Ertaş, “Diğer sanıklar neredeyse her duruşmaya katılırken, Büyükyapıcı sadece tutuklu olduğu ilk mahkemeye gelmişti. Mahkeme bu sanığın hangi iyi niyetini gördü de cezayı indirdi, anlamış değiliz. Ailecek bundan çok rahatsızız” ifadelerini kullandı.
Ertaş, temyiz yoluna başvuracaklarını belirterek, “Biz artık adaletin gerçekleşmesini istiyoruz. Kendi çocuğumuz için adaletin sağlanmasını istiyoruz, fakat günden güne inancımız sarsılıyor. En son başvurabileceğimiz merci, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olacak. Oraya kadar hakkımızı arayacağız” dedi. Zeren’in bu dünyaya bir misyon için geldiğini düşündüklerini ifade eden baba, “En azından kızımızın bu misyonunun tamamlanmasına yardımcı olmak, bundan sonraki uğraşımız olacak” diye konuştu.
Bundan sonraki süreçte kamu görevlilerinin yargılandığı davaya daha çok odaklanacaklarını söyleyen baba Ertaş, şunları kaydetti:
“Bundan sonraki süreçte kamu görevlilerinin yargılandığı davaya yöneleceğiz. Çünkü bizim gözümüzde asıl suçlu KYK ve yurt personelleridir. Oradan bir sonuç almaya çalışacağız, fakat bilindiği gibi son raporlarda onların suçsuz olduğu belirtilmiş. Devlet, ne yapıp edip kendini temize çıkarmaya çalışacak gibi görünüyor.”

Cezaların yatarı yok
Zeren Ertaş ailesinin avukatı Hakan Arslan, sanıklara verilen cezaların uygulanabilirliği konusunu 24 Saat’e değerlendirdi. Arslan, Mustafa Büyükyapıcı’ya verilen 7 yıl 6 aylık cezanın, üst sınır üzerinden belirlendiğini ve kararın açık ve net göründüğünü belirtti. Diğer sanıkların cezalarının ise ilk derece mahkemesine göre biraz daha alt sınıra yakın şekilde düşürüldüğünü söyledi.
Arslan, “Asıl kusurlu olanın cezası artırılırken, diğerlerinin cezalarının azaltılması biraz şaşırtıcı. Gerekçeli karar yayınlandığında bu duruma daha net bakacağız” dedi.
Avukat Arslan ayrıca, 7 yıl 6 aylık cezanın infazının 1/2 olarak yapılacağını, bu durumda cezaevinde kalması gereken sürenin 3 yıl 9 ay olacağını, son değişikliklerle 3 yıl daha erken denetimli tahliye imkanı getirildiğini, bu durumda, daha önce tutuklu olarak geçirilen süre de dikkate alındığında, tekrar cezaevine girme ihtimalinin düşük olduğunu ifade etti. Arslan, infazın gerekçeli karar üzerinden savcılıklarca takibi gereken bir konu olduğunu da sözlerine ekledi.
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi’nde 17 Şubat'ta görülen karar duruşmasında üniversite öğrencileri Ertaş ailesine destek olmak için oradaydı.




