Bugünün Resmi Gazetesi (20 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete) Bugünün Resmi Gazetesi (20 Mayıs 2024 tarihli Resmi Gazete)

Haber Merkezi - Mart ayında gerçekleşecek mahalli seçimler yaklaşırken İstanbul ve Ankara'da Erdal İnönüSosyal Demokrat Halkçı Parti, Deniz Baykal'ın yönetimininde olduğu Cumhuriyet Halk Partisi ve Bülent Ecevit yönetimindeki Demokratik Sol Parti farklı adaylar çıkarmıştı. Farklı adaylar nedeniyle bu şehirlerde ise üç partinin aldıkları oyların toplamı Refah Partisi'nden yüksek olmasına rağmen ayrı adaylar çıkardıkları için yönetim Refah Partisi'ne geçmişti. Dönemin Refah Partisi'nden aday olan Recep Tayyip Erdoğan'ın aldığı yüzde 25,19 oy oranıyla İBB Başkanı seçilmesiyle sonuçlanan ve SHP, CHP ve DSP'nin ayrı adaylar çıkarması nedeniyle "oy bölme" tartışmalarının yaşandığı 1994 yerel seçimleri tekrar gündeme geldi.

"Aradan 30 yıl geçti ama hala 94 seçimleri konuşuluyor. Hem de yalan yanlış. Erdal İnönü'nün kurduğu SHP, İSKİ skandalından sonra yüzde 8'e düşmüştü.Aday olmam için aylarca bask yapıldı, ricalar, dostluklar devreye girdi. Adaylığı zoraki kabul edince "ortak aday" olmayı şart koştum. Ecevit'i ve Baykal'ı aradım. Desteklerini istedim.Ama kazanma şansları olmadığı halde hırsla mücadele ettiler. Ankara'da da öyle oldu. 25 yıl her seçimde böyle davrandılar ve kentleri Refah'a teslim ettiler. Karşıma Çiller, Mesut Yılmaz, Erbakan, Susurlukçular ve basın çıktı. Yok etmeye çalıştılar. Kalp spazmı geçirip hastaneye düştüm. Seçimde de oylarımızı hunharca çaldılar. Değmezmiş."

 

Livaneli, konuyla ilgili bir paylaşım daha yaparak 1994'teki İBB seçim sonuçlarını paylaşıp "Kim kimin oylarını bölmüş" sorusunu sordu. Livaneli'nin paylaşımında SHP, CHP ve DSP'nin toplam aldığı oyun 1 milyon 317 bin oluşu ise dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi